Катерина ЦАРЬОВА
для «Урядового кур’єра»

Відправити у відставку Кабінет Міністрів, сформувати і узгодити протягом місяця пакет змін до Конституції щодо передачі повноважень президента парламенту та уряду, звільнити з посад генпрокурора і голів трьох райадміністрацій. Три вимоги, висунуті місяць тому опозиційними партіями та громадськими організаціями Абхазії главі цієї республіки Олександру Анквабу, він розцінив як неприйнятні. І днями Сухумі вибухнув від гніву: багатотисячний мітинг опозиціонерів зібрався біля адміністрації президента Абхазії з жорсткішим ультиматумом: «У відставку керівника держави та уряд!»

До адмінбудівлі щільні кордони міліції дали пройти на зустріч з Олександром Анквабом лише лідерам опозиційних рухів, серед яких голова Форуму народної єдності Рауль Хаджимба та керівник Громадської організації ветеранів грузинсько-абхазької війни «Аруаа» Віталій Габнія. Година переговорів результатів не дала. Олександр Анкваб попередньо погодився на відставку уряду, генпрокурора, керівників трьох областей, однак коли до будівлі таки увірвалися опозиційні сили і попросили його залишити крісло, свої слова забрав. Уже потім Рауль Хаджимба попросив своїх однодумців-мітингарів не вдаватися до силових дій, натомість не полишати місця протестних акцій.

Прес-служба президента назвала інформацію про відставку керівництва республіки передчасною, проте її глава в буквальному сенсі зник. Парламентарії за відсутності більшості ухвалити рішення не змогли. 19 із 35 у зверненні до народу закликали всіх виявити мудрість і дати змогу остаточно врегулювати конфлікт.

Проте бурхливими оплесками опозиціонери відреагували на слова свого лідера Рауля Хаджимби: «Координаційна рада опозиційних партій і організацій бере на себе тимчасове керівництво республікою, яке формуватиме всі необхідні структури в Абхазії». Жінкам він «дозволив» іти по домівках, а чоловіків попросив залишатися на місці.

А російське МЗС уже висловило «занепокоєння антиправовими процесами»...