У зв’язку з погіршенням ситуації в АР Крим, що пов’язано з уведенням збройних сил Росії на територію півострова, Верховна Рада ухвалила постанову «Про Звернення Верховної Ради України до держав-гарантів безпеки України». Таким чином парламент звертається до Сполученого Королівства Великобританії та Північної Ірландії і Сполучених Штатів Америки як до країн-учасниць Меморандуму про гарантії безпеки у зв’язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї з проханням виконати свої зобов’язання відповідно до його положень та застосувати всі можливі дипломатичні, політичні, економічні та військові заходи для негайного припинення агресії і збереження незалежності, суверенітету й існуючих кордонів України, повідомляє прес-служба ВР.

Також у документі міститься звернення до Російської Федерації з вимогою негайного виведення військ з території України і припинення агресії проти Української держави та гарантування її територіальної цілісності й незалежності. Народні депутати також ухвалили постанову «Про Заяву Верховної Ради України у зв’язку з зупиненням дії рішення Верховної Ради Автономної Республіки Крим від 6 березня 2014 року про проведення 16 березня 2014 року загальнокримського референдуму». У документі зазначено, що рішення про проведення референдуму на території автономії, а також звернення місцевої влади до президента й Федеральних зборів Російської Федерації суперечать положенням Конституції України.

У постанові наголошується: якщо ВР АР Крим до 12 березня не перегляне і не приведе своє рішення про проведення референдуму до чинного законодавства, Верховна Рада ініціюватиме дострокове припинення повноважень кримського парламенту. 

Відділ новин 
«Урядового кур’єра»