Тема якості пасажирських перевезень стала основною для обговорення керівництва ДАІ Миколаївщини з представниками фірм, що надають послуги з перевезення пасажирів. Приводом стала безліч фактів, що свідчать про вкрай низьку культуру водіїв автобусів та мікроавтобусів. Адже вони щоденно порушують правила дорожнього руху, таким чином ризикують безпекою своїх пасажирів та інших учасників руху.

Нині на території Миколаївщини ситуація з водіями автобусів, що порушують правила дорожнього руху, вкрай критична. «Керівникам підприємств-перевізників ми неодноразово наголошували, що вони мають можливість направляти своїх водіїв до центрів надання послуг, пов’язаних з використанням транспортних засобів, для перевірки їх знань Правил дорожнього руху, — зазначив в. о. заступника начальника Управління ДАІ Олександр Єрмолінський. — На сьогодні жоден керівник на цю пропозицію не відгукнувся. Складається враження, що для них у цьому немає потреби, начебто всі водії добре знають правила».

Проте працівниками ДАІ при нагляді за дорожнім рухом протягом першого півріччя виявлено більш як 1400 порушень правил дорожнього руху, яких припустилися саме водії автобусів. З них 23 — факти керування у стані сп’яніння, 356 — порушення правил перевезення пасажирів, 103 — проїзд через перехрестя на заборонений сигнал світлофора, порушення правил обгону й 14 фактів створення аварійних ситуацій.

Крім того, за шість місяців поточного року Державтоінспекцією області було проведено 256 перевірок пасажирських автоперевізників. Під час перевірок та нагляду за дорожнім рухом оглянуто майже чотири тисячі одиниць пасажирського транспорту. Результат сумний: 185 визнано технічно несправними, про що складені відповідні адміністративні матеріали, 58 відповідальних посадових осіб притягнуто до відповідальності за випуск на лінію технічно несправних автобусів. Також надано 132 приписи на усунення виявлених недоліків, але за невиконання приписів ДАІ стосовно 41 керівника складено відповідні адмінматеріали.

На адресу керівництва Державтоінспекції області надходять скарги від пересічних громадян щодо неякісних послуг автоперевізників. Один з таких листів було зачитано керівникам фірм-перевізників. Оскільки вони не вірили викладеному в колективній заяві миколаївців, на підтвердження слів у листі став відеоматеріал, який наочно довів, що водії, порушуючи правила на дорогах, ризикують життям і здоров’ям пасажирів та інших учасників дорожнього руху.

Після завершення засідання «круглого столу» було вислухано та прийнято до уваги пропозиції всіх учасників та зазначено, що основними причинами ДТП є такі, як порушення швидкісного режиму, порушення правил проїзду перехресть, обгону. Державтоінспекція звернулася до водіїв пасажирського транспорту з проханням бути більш уважними та обережними, суворо дотримуватися вимог Правил дорожнього руху і, звичайно ж, пам’ятати про те, що вони несуть повну відповідальність за безпеку пасажирів.