Що трактор годиться не лише для обробітку землі, довели нещодавно кращі механізатори з усієї Черкащини під«А я ще й на задніх колесах можу!» Фото із сайту ck-oda.gov.ua час «Трактор-фесту». Уже втретє він пройшов у селі Яблунівка Корсунь-Шевченківського району. Перегони серед водіїв цієї сільгосптехніки, як і в попередні роки, влаштувала науково-виробнича фірма «Урожай». У такий неординарний спосіб тут намагалися не лише стимулювати й надихнути своїх працівників напередодні жнив, а й зацікавити нових людей до роботи в сільському господарстві. 

— Ще кілька років тому це були змагання з професійної майстерності між механізаторами, — сказав керівник фірми Олег Васецький,  — а згодом трансформувалися у своєрідне свято. Подібні змагання між механізаторами проводили й раніше, у радянські часи. Та нині вони набули нового змісту: в контексті напруженої політичної ситуації надихають людей на роботу, адже невдовзі нам треба збирати врожай.

Учасникам «Трактор-фесту» довелося не тільки боротися за першість, а й доводити власну майстерність і винахідливість. Їхні виступи оцінювали четверо членів журі. Тож водії за кермом білоруських МТЗ та німецьких «Фендт», долаючи конкурсний маршрут, складали карту України. Спершу проїжджали між фішками, дорогою зупинялися, аби взяти кілька фрагментів карти, віддавали їх асистентам наприкінці маршруту й фінішували там, де і стартували.

А водії телескопічних навантажувачів продемонстрували свою вправність, виконуючи незвичні для цієї техніки трюки: відкорковували пляшки, їздили на задніх колесах, запалювали запальничку, косили траву й навіть намагалися запустити феєрверк.

Родзинкою змагань стали перегони між БТР із військово-патріотичного центру «Шампань» Звенигородського району і трактором. У цьому двобої символічну перемогу здобула техніка, призначена не для війни, а для роботи в полі.

На «Трактор-фесті», окрім власне тракторних перегонів, куховарили просто неба й накривали «Стіл достатку» та вперше провели конкурс краси серед жінок із різних куточків області, причетних до роботи в сільськогосподарській галузі.