ВІКОПОМНЕ. Тривалий час береги річки Збруч, а з ними й цілий український народ ділили імперії. «Віднині воєдино зливаються століттями відірвані одна від одної частини єдиної України», – так звучали 93 роки тому слова Акта Злуки двох Українських Республік (УНР і ЗУНР) в одну самостійну соборну Українську державу. Збруч став тоді рікою єднання.

Ця дата – вікопомна для українців. Тож разом з нею відзначаємо також День Соборності України, а нинішнього року – ще й День Свободи. Мешканці Тернопілля та Хмельниччини зорганізували з цієї нагоди міжобласне свято «Збруч – ріка єднання».  Місцем проведення урочистих заходів обрали саме мости, що з’єднують Збручанські береги та, відповідно, межі Тернопільської й Хмельницької областей, а також населені пункти, які розкинулися вздовж цієї річки. Учасниками святкувань були представники влади та громадськості обох областей.

Урочистості розпочали ще в суботу на місці, де Збруч створив водні межі, зокрема, для двох населених пунктів з однаковою назвою Гусятин. Селище Гусятин нині є центром району в Тернопільській області, а село ж Гусятин розташувалося в Чемеровецькому районі на Хмельниччині. Цікаво, що на ознаменування возз’єднання українських земель кілька десятиріч тому радянська влада спорудила тут арку, яку відкривав Микита Хрущов. З роками вона прагнула реставрації. Позаторік її оновили, по-сучасному освітили. Нинішнього січня біля неї на мосту молодь з обох берегів несла назустріч своїм ровесникам синю та жовту стрічки. Відтак юнаки й дівчата зійшлися, об’єдналися й створили кількаметровий Державний прапор України. Його пронесли у святковій велелюдній колоні до центрального майдану Гусятина, де згодом замайорів біля пам’ятного знака на честь Незалежності України. Відтак у небо злетіли 93 сині та жовті кульки, а також голуби як символи миру, незалежності й злагоди.

У неділю на мосту  через Збруч між селищем Підволочиськ Тернопільської та містом Волочиськ Хмельницької областей теж було велелюдно.  Делегації двох регіонів обмінялися привітаннями та короваями. Відтак урочистою ходою рушили до райцентру Волочиськ, який цього року приймав міжобласне свято єднання. Після офіційної частини перед присутніми виступили професійні та художні колективи двох областей.