Про ситуацію на Донбасі та подальші кроки з реалізації мирного плану йшлося під час зустрічі Президента Петра Порошенка з міністром закордонних справ Швеції Карлом Більдтом. Високий гість з порозумінням поставився до рішення глави держави завершити дію режиму припинення вогню на Донбасі. Він підтримав готовність Президента повернутися до режиму незастосування сили на умовах, відображених в рішенні Європейської Ради від 27 червня. Мається на увазі двостороннє припинення вогню та запровадження надійного контролю на українсько-російському кордоні під моніторингом ОБСЄ, звільнення всіх без винятку заручників та готовність розпочати політичні переговори з реалізації мирного плану.

Як констатували сторони, рішення Європейської Ради щодо мирного плану не виконано, тому Петро Порошенко закликав ЄС діяти рішучіше. Також він поінформував керівника МЗС Швеції про роботу над внутрішніми реформами та отримав підтримку наміру реалізувати спільні з ЄС проекти для масштабного створення робочих місць на сході України.

Під час зустрічі обговорено й подальші кроки з реалізації Угоди про асоціацію з Європейським Союзом. Президент подякував Карлу Більдту за його зусилля щодо міжнародної підтримки України, зокрема у процесі підготовки до підписання Угоди про асоціацію з ЄС. «Ви доклали значних зусиль до нашого європейського прогресу, нашої безпеки», — передає його слова прес-служба глави держави.

Окрім цього, Президент підтвердив намір України, відповідно до попередніх домовленостей, провести  11 липня консультації за участі представників ЄС, України та Росії стосовно економічних аспектів реалізації Угоди: «Ми маємо абсолютно чітку позицію щодо неможливості жодного обговорення суті Угоди. Але ми можемо обговорювати етапи, передовсім, нюанси, які стосуються стандартизації».

Відтак співрозмовники домовилися й надалі дотримуватися тісної координації дій щодо європейської інтеграції України та стабілізації ситуації на Донбасі. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»