Верховна Рада прийняла за основу і в цілому Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо харчових продуктів». До того ж схвалила у першому читанні  законопроекти «Про Державний контроль у сфері забезпечення безпечності та якості харчових продуктів і кормів, благополуччя тварин» та «Про побічні продукти тваринного походження, не призначених для споживання людьми», повідомляє прес-служба Мінагрополітики.

У них врахували всі рекомендації експертів Європейського Союзу, що дасть змогу успішно пройти верифікаційну місію інспекторів Офісу з питань продовольства та ветеринарії (FoodandVeterinaryOffice (FVO). Іншими словами — українське молоко та молочні продукти, яловичина та свинина вже у найближчому майбутньому потраплять на ринок ЄС.

Зокрема у Законі «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо харчових продуктів» уточнюються термінологія, види правопорушень та адекватність міри покарання. Створюється єдиний контролюючий орган у сфері безпечності харчових продуктів, скасовуються дозвільні документи та процедури, відсутні в ЄС, запроваджується європейський принцип регулювання питань реєстрації ГМО.

У проекті закону «Про Державний контроль у сфері забезпечення безпечності та якості харчових продуктів і кормів, благополуччя тварин» є норми, які встановлюють вимоги до організації та здійснення державного контролю представниками компетентного органу операторів ринку щодо дотримання вимог законодавства про безпечність харчових продуктів та кормів, а також законодавства про здоров’я та благополуччя тварин.

Головною ідеєю проекту закону «Про побічні продукти тваринного походження, не призначених для споживання людьми» є визначення основних вимог для зменшення ризиків для здоров’я людей і тварин, які становлять побічні продукти тваринного походження, на різних етапах: від утворення та збору — до використання, утилізації або видалення таких продуктів. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»