Оперативники Служби безпеки України затримали представника однієї з російських спецслужб, який планував диверсійно-підривну діяльність в Донецьку та Луганську.

Про це повідомив голова СБУ Валентин Наливайченко на брифінгу у вівторок, передає кореспондент Укрінформу.

«У Донецьку відбулося затримання та припинення діяльності груп, які організовувалися та фінансувалися одним диверсантом – громадянином РФ, причетним до російських спецслужб», – сказав Наливайченко.

Він зазначив, що слідство встановлює, до якої саме спецслужби належить затриманий, яку посаду обіймає та хто віддавав йому злочинні накази щодо проведення підривної діяльності у Донецьку та Луганську.

Як уточнили на брифінгу, 37-річного росіянина затримали у ніч на 11 березня після того, як упродовж 15 діб за ним вели стеження.

Наразі з'ясовано, що він прибув до України з наміром створити озброєні групи для виконання спеціального завдання з метою дестабілізації ситуації у регіоні. Цілями мали стати стратегічні об'єкти, перевіряється також інформація про підготовку вибухів у громадських місцях.

Під час обшуку у помешканні росіянина виявлено компоненти для виготовлення вибухового пристрою.

Крім того, представникам ЗМІ надали можливість прослухати перехоплену розмову диверсанта з його куратором з Москви, під час якої обговорювалися його завдання в Україні.

СБУ встановило також, що раніше затриманий брав участь у військових операціях у різних «гарячих точках».

Відкрито кримінальне провадження, триває слідство.