CОЦІАЛЬНИЙ ПРОЕКТ

Що робить влада для громади

Цього року в Україні вдруге на державному рівні відзначили Всесвітній день соціальної справедливості. Це дає змогу об’єднати зусилля суспільства, органів державної влади, підприємців та громадських організацій для спільного вирішення питань соціального захисту, подолання бідності, забезпечення зайнятості, гідної праці, гендерної рівності та соціального добробуту для всіх громадян держави.

Як повідомили «УК» в управлінні взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру, з початку року на урядову телефонну «гарячу лінію» надійшло понад 3,3 тисячі звернень від громадян щодо отримання соціальних виплат та адресної допомоги, що у понад два рази більше за показник перших двох місяців 2012-го.

Майже в половині звернень (49%) люди просили перевірити правильність нарахування соціальної допомоги та пришвидшити її виплату. А батьки — пояснити, яка сім’я вважається малозабезпеченою, хто має право отримувати соціальні виплати і на яких умовах надають адресну допомогу (25,9%).

Так, житель Кам’янця-Подільського Хмельницької області розповів, що племінниця оформила догляд за ним як інвалідом І групи. Але протягом трьох місяців соціальної допомоги з догляду не виплачують. Хмельницька облдержадміністрація оперативно розглянула і вирішила питання. Допомогу виплатили у повному обсязі.

А харків’янка, яка сама виховує малолітню дитину, поскаржилася на затримку виплати їй допомоги як одинокій матері, одноразової соціальної допомоги та допомоги з догляду за дитиною до трьох років. Харківська облдержадміністрація повідомила, що проблему вивчили і розв’язали, кошти виплачено.

Жительці Львова, інвалідові І групи з дитинства, не виплатили допомогу з інвалідності за січень 2013 року. Із цього приводу вона зверталася до управління праці та соціального захисту населення Личаківського району міста, та чиновники її проігнорували. На допомогу прийшли працівники Львівської облдержадміністрації. Заборговану допомогу виплатили повністю.

Заявниця із селища Любимівка Каховського району Херсонської області, яка має малолітню дитину, ще торік у вересні подавала документи на призначення допомоги при народженні дитини до районного управління праці та соціального захисту населення, проте до кінця 2012 року не отримала соціальних виплат. Із цим питанням вона зверталася до співробітників районного управління. Але там відповіли лише, що виплата затримується. Херсонська облдержадміністрація взяла питання під свій контроль. Її працівники повідомили, що тепер молода мама отримує виплати вчасно.

Актуальним для людей є питання надання матеріальної допомоги на лікування та на розв’язання соціально-побутових проблем (14%). Громадяни просять матеріальну допомогу на придбання ліків, засобів реабілітації та проведення операцій, а також на ремонт або придбання житла, одягу та шкільного приладдя для дітей у зв’язку зі скрутним матеріальним становищем. Найбільше таких звернень надійшло від жителів Донецької, Одеської та Рівненської областей.

З Вугледара Донецької області звернулася опікун п’яти хлопчиків і дівчаток, яка не отримувала соціальної допомоги на дітей, що перебувають під її опікою. Донецька облдержадміністрація проінформувала, що соціальну несправедливість подолано. Усі належні кошти на утримання малюків виплачено.

На урядову телефонну «гарячу лінію» та через Інтернет з 18 по 24 лютого звернулися 8379 заявників.

0-800-507-309. Урядова телефонна «гаряча лінія» працює, крім неділі та святкових днів, за таким графіком: понеділок — п'ятниця — з 8:00 до 21:00, субота — з 8:00 до 19:00. Веб-сайт Урядового контактного центру www.ukc.gov.ua.