ЗАСІДАННЯ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ

Уряд запевняє, що в Україні після виборів ціни, тарифи і гривня будуть стабільними

Кожен період виборчих перегонів ставить перед суспільством схожі завдання. Політики сперечаються за увагу виборців, а їм, тобто нам із вами, хочеться пройти цей етап якомога швидше і безболісніше для душевного спокою та рівня наповнення гаманців. Бо досвід засвідчує: майже щоразу після передвиборного затишшя настає час змін, що проявляється не лише ротацією керівників багатьох рівнів, а й новими цінниками на споживчому ринку.

Нині також ходять багато розмов про життя «після». Як воно буде насправді, ми невдовзі пересвідчимося на власні очі. Думок із цього приводу багато, і всі вони діаметрально протилежні. Що ж станеться з курсом гривні, споживчими цінами, тарифами на газ, тепло, електроенергію? Відповіді на ці актуальні запитання спробував дати Прем’єр-міністр Микола Азаров як у ході нещодавньої робочої поїздки на Одещину, так і під час учорашнього засідання очолюваного ним уряду.

 

Прем’єр скептично ставиться до залякувань про злет цін на продукти харчування, обвал національної валюти, стрімке підвищення комунальних тарифів. Тобто сценарій «такого собі міні-апокаліпсису» відкидає категорично. Своє бачення ситуації він у вівторок змалював жителям Одещини, а вчора озвучив цю позицію з урядової трибуни: «Щоб відповідь почула вся країна».

Прем'єр запевнив, що жодного підвищення вартості послуг ЖКГ не буде. Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ

Ситуація повністю контрольована

«Ми не дозволимо вводити в оману наших громадян. Ми, як відповідальна влада, не проводимо політику за принципом «до виборів і після виборів», — наголосив він. — Наша стратегія за ці роки вивірена, і ми її реалізуємо відповідально і цілеспрямовано. Стосовно цінової стабільності — ситуація повністю контрольована».

Період роботи нинішнього уряду, за словами його керівника, характеризується збільшенням індексу споживчих цін лише на 10%, що вдвічі менше, ніж за 2008 рік. Микола Азаров не втомлюється переконувати співгромадян, що урядова команда не тільки не допустила цінових стрибків, а й забезпечила істотне здешевлення багатьох продуктів харчування: «Незважаючи на сезонні коливання, з початку року, наприклад, яйця подешевшали на 28%, овочі — на 21%, молоко — приблизно на 11%, рис — майже на 9%, масло вершкове — на 8%, цукор — на 6%, сири — на 5,6%».

Підстав для оптимізму додають «достатньо високий врожай зернових і овочів, відродження тваринництва, розбудова сучасної інфраструктури для зберігання та транспортування сільгосппродукції», створення оптових ринків і продуктові ярмарки. Загалом уряд, зазначив Прем’єр-міністр, має цілий арсенал інших інструментів для згладжування сезонних цінових коливань за рахунок резервів, запасів, роботи з торговельними мережами, регулювання торговельних надбавок. «Уряд заявляє, що і надалі цінова стабільність на споживчому ринку утримуватиметься», — пообіцяв Микола Азаров.

Дуже важливим аспектом залишається стабільність національної грошової одиниці. «Я неодноразово заявляв, відповідні заяви робив і Національний банк України: і до, і після виборів позиція гривні залишиться економічно міцною, — підкреслив очільник Кабміну. — Національний банк і уряд мають всі необхідні ресурси та інструменти, щоб це забезпечити». Крім того, нині в Україну надходить більше іноземної валюти, ніж витрачається на імпорт товарів. Завдяки цьому валютні резерви НБУ перебувають на докризовому рівні без будь-якої зовнішньої підтримки.  

Таку саму тверду позицію він висловив і з приводу вартості житлово-комунальних послуг: «Відповідально заявляю: жодного підвищення після виборів на ці послуги не буде».

Ціни на газ і електроенергію справді залишаються сталими впродовж 15 та 17 місяців відповідно, у разі споживання в межах лімітів. Спалив понад 150 чи 800 кВт/год — сплачуй півтора раза і вдвічі більше, ніж до 150. З газом — така сама історія. Хто перевищив норму в 12 тисяч кубометрів на рік (за наявності лічильника), платить майже вдвічі більше, ніж до 2,5 тисячі кубів.

Вартість послуг з водопостачання і водовідведення протягом цього року зросла в середньому по Україні приблизно на 6%. А тільки за 2008 рік аналогічний показник підскочив на 45%. Гаряча вода та опалення за 2,5 року роботи чинного уряду подорожчали в середньому на 20%. За цей же період тисяча кубічних метрів імпортованого природного газу з весни 2010 року подорожчала майже вдвічі. «Але ми не перекладали на людей цей тягар і не робитимемо цього й надалі», — інтонація Миколи Азарова була доволі впевненою.

Єдиним, що викликає його занепокоєння, залишається істотна різниця тарифів на водопостачання в різних областях країни. Чому, скажімо, у Луганську люди сплачують за це майже втричі більше, ніж жителі столиці? Це зовсім не означає, що треба підвищити вартість у Києві. Навпаки, уряд закладає кошти на компенсацію високої собівартості там, де вона перевищує середню по Україні, а також передбачає заходи з модернізації водопровідно-каналізаційного господарства депресивних регіонів.

Тепло без «майже»

Кілька міністерств і відомств прозвітували на урядових засіданнях про майже повне завершення підготовки до опалювального сезону. Миколу Азарова термін «майже» жодним чином не влаштовує. Він наголошує не на активізації підготовки, а на її остаточному завершенні. Адже в кількох областях середньодобова температура вже опустилася до 8 градусів, що є сигналом до подачі тепла в мережі.

Вчора було розпочато процес підключення опалення в лікарнях, поліклініках, школах і дитячих садочках. «Ще раз попереджаю: це ті об’єкти, які повинні отримати тепло вчасно і в повному обсязі», — доручив Микола Азаров.

У цьому контексті він сподівається на активний зворотний зв’язок між владою та ЗМІ, які сповіщають про формальну подекуди підготовку житлового й соціального фонду до холодів. Від міністрів Прем’єр вимагає швидкої реакції на сигнали преси та інформування про оперативне усунення недоліків.     

ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСIДАННI УРЯДУ

 ♦ Про призначення державних стипендій видатним діячам інформаційної сфери (проект указу Президента);

♦ Про затвердження нормативів харчування в державних і комунальних дитячих санаторно-курортних закладах (крім протитуберкульозних) (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про внесення об’єктів культурної спадщини національного значення до Державного реєстру нерухомих пам’яток України (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про утворення Міжвідомчої комісії з авіаційної безпеки цивільної авіації (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про внесення змін до плану заходів щодо збільшення переваг та мінімізації негативних наслідків створення зони вільної торгівлі з Європейським Союзом для економіки України (розпорядження уряду);

♦ Про визначення наукової установи, уповноваженої на виконання функцій науково-методологічного центру з питань випробувань генетично модифікованих організмів (розпорядження уряду).