КОНТРОЛЬ

Столичні податківці викривають «тіньові» оборудки

З початку 2013 року співробітники Державної податкової служби в м. Києві встигли припинити діяльність уже двох потужних конвертаційних центрів, зіпсувати настрій ласим до легких грошей шахраям і тим, хто продає свої елітні автівки за смішними цінами.       

Викриті «фантоми»

Одразу за двома статтями Кримінального кодексу — фіктивне підприємництво та ухилення від сплати податків — слідчі управління міліції столичної ДПС розпочали розслідування стосовно організаторів конвертаційного центру (а це дві бізнес-леді),  та керівників підприємств, що намагались ухилитися від сплати податків до бюджету за його допомогою.

Виявлено групу осіб, що надавали протиправні послуги з переведення безготівкових коштів у готівку, внаслідок чого підприємства реального сектору економіки, зареєстровані у cтолиці та інших регіонах держави, мінімізували власні податкові зобов’язання. Про це «УК» повідомив начальник управління столичної податкової міліції Ігор Усик і додав, що лише торік аферисти провели тіньові операції на 200 мільйонів гривень. Тож бюджет держави недоотримав майже 30 мільйонів.

Під час обшуків, які проводили одразу в трьох офісних приміщеннях та двох квартирах, податківці вилучили аж 40 печаток фіктивних підприємств, які входили до складу конвертаційного центру, комп’ютерну техніку, що використовувалась для оформлення документів про нібито проведені господарські операції, а також бухгалтерську документацію за цією «фантомною» діяльністю.

Організатор іншого конвертаційного центру, за словами Ігоря Усика, також підійшов з розмахом до його створення. Він використовував одразу кілька приміщень: у першому підробляли документи, в другому їх зберігали, а в третьому видавали готівку. Податкові міліціонери нанесли несподіваний візит шахраєві й вилучили майже 850 тисяч гривень готівкою. Як з’ясувалося, за останні два роки через рахунки зареєстрованих на підставних осіб підприємств пройшло 110 мільйонів гривень, держава недоотримала понад 19 мільйонів гривень податку на додану вартість. Наразі слідчі проводять досудове розслідування протиправної діяльності злочинної групи за статтею Кримінального кодексу про ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах. Також податківці проведуть позапланові перевірки тих підприємств, які за допомогою спритників намагалися зекономити на податках.

Торік, за інформацією ДПС у м. Києві, столична податкова міліція зупинила діяльність 15 конвертаційних центрів (загальний «тіньовий» обіг становив 2,5 мільярда гривень), до складу яких входило 125 фіктивних компаній. Із підприємств реального сектору економіки, які скористалися незаконними послугами таких центрів, до бюджету стягнуто понад 173 мільйони гривень. За минулий рік до кримінальної відповідальності у столиці притягли 10 осіб — організаторів злочинних груп.

А нещодавно податківці в ході заходів, якими контролюють бюджетні витрати, виявили факт умисного ухилення від сплати податків переможцем тендерів держзакупівель. Вигравши тендер, директор компанії, яка займається будівельними роботами, вдався до махінацій, унаслідок яких скарбниця недоотримала 5,5 мільйона гривень податків. Перевірка встановила, щоб штучно зменшити зобов’язання перед бюджетом з податку на прибуток, компанія не відобразила у звітних документах дані про господарську діяльність, повідомляє столична ДПС. Керівник використав спеціально розроблену схему інвестиційних угод із залученням банківського капіталу та поверненням на рахунок раніше інвестованих коштів на будівництво додаткових поверхів адміністративної будівлі державної установи в м. Києві в сумі 22,2 мільйона гривень.

Щороку махінатори відмивають мільярди гривень. Фото з сайту compromat.ua

Ferrari  та Hummer  за тисячу гривень

Податківці в Києві знову натрапили на факт розпродажу елітних автомобілів за смішними цінами — 500—1000 гривень. До речі, деякі іграшкові автомобілі у столичних магазинах коштують подекуди дорожче.

Так, за інформацією столичної ДПС, жителька Києва продала позаторік одразу дві автівки — Ferrari та Hummer. За кожну вона нібито отримала 1000 гривень (відповідно до поданої нею декларації) і сплатила в бюджет 300 гривень податку на доходи фізичних осіб. Надіславши запит до столичного управління Державтоінспекції, фахівці податкової служби отримали висновки експертної оцінки реальної вартості транспортних засобів. З’ясувалося, що на момент продажу Ferrari коштував щонайменше 348 тисяч гривень, а Hummer — майже 2 мільйони. Тож колишній власниці залізних коней доведеться сплатити донарахованих 348 тисяч гривень податку.             

Не дуже приємною новиною зіпсували податківці настрій іншій киянці, яка торік продала свій Bentley за 500 гривень. Згідно з висновком фахівців Державтоінспекції, реальна вартість іномарки — щонайменше 720 тисяч гривень. Колишня власниця автівки була зовсім не в захваті від того, що їй доведеться доплатити в бюджет майже  110 тисяч гривень податку на доходи фізосіб.

До речі, з 1 січня 2013 року змінився порядок оподаткування операцій з транспортними засобами. Як уточнює столична ДПС, з початку цього року не оподатковуватиметься дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року одного з об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля, мотоцикла, мопеда. Торік нормою Податкового кодексу було передбачено сплату податку з такого прибутку за ставкою 1%. З нового року дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового року) року двох та більше вищезазначених транспортних засобів підлягає оподаткуванню за ставкою 5%.

Легких грошей захотів приватний підприємець, який у Києві займався оптовою торгівлею деталями та приладдям для автомобілів і, як виявилося, порушував законодавство. Після того, як його реєстрацію платником ПДВ було анульовано, підприємець майже рік продовжував виписувати своїм клієнтам податкові накладні. Крім того, громадянин повністю ігнорував правила ведення підприємницької діяльності: не подавав податкову звітність та не сплачував податки. Тож йому донарахували понад 590 тисяч гривень ПДВ і податку на доходи фізосіб, а також 115 тисяч гривень штрафних санкцій.

Сумлінним платникам податків столична ДПС нагадує: можна уникнути подібних непорозумінь у процесі ведення фінансово-господарської діяльності. Для цього потрібно перевірити свого бізнес-партнера через електронні сервіси податкового відомства «Дізнайся більше про свого бізнес-партнера», «Реєстр платників ПДВ» та «Анульовані свідоцтва платників ПДВ», які розміщено на єдиному веб-порталі ДПС України.

Ігри з цифрами  не проходять

Шахраї йдуть на різні хитрощі, аби швидко заробити чималі гроші. Однак податкова міліція пильнує. Не відомо, на що розраховували підприємливі особи, які без жодних документів перевозили вантажівкою значну партію вина ігристого «Martini Asti» виробництва Італії, та їхній план не спрацював.

За повідомленням прес-служби столичної ДПС, в одному з районів Києва у рамках проведення комплексу заходів «Акциз» податківці виявили 1400 пляшок контрабандного шампанського «Martini Asti» на понад 250 тисяч гривень. Щоб завезти на територію України більше необлікованого товару та збільшити власну вигоду, кожен із ящиків алкоголю, який містив шість пляшок шампанського, ділки доповнили ще двома пляшками. Податкові міліціонери «оцінили» арифметичний фокус шахраїв, який швидко трансформувався у кримінальну справу.   

Не морочилася з вигадками столична фірма, яка займається оптовою торгівлею алкогольними напоями. У її складських приміщеннях податківці виявили майже 10 тисяч літрів вина різних марок на 200 тисяч гривень. Велику партію алкоголю, розфасованого в літрові тетрапакети, вилучили. Здавалось би, жодних питань до цієї продукції не повинно виникнути: на кожній упаковці вказано дані про виробника, номер ліцензії на виробництво, і навіть наклеєно марку акцизного податку. Однак саме марки і були підробленими.

Загалом з початку 2013-го столична податкова міліція з незаконного обігу вилучила товарів майже на 15,5 мільйона гривень.