СОЦІАЛЬНИЙ ПРОЕКТ

Що робить влада для громади

Без перебільшення, подвигом можна назвати роботу матерів, які виховують багато дітей, щодня турбуються про них, аби вони зростали здоровими й щасливими. Звісно, дітлахи з багатодітних родин потребують не тільки материнської любові, а й соціального захисту держави. Тож  ненадання чи затримка певних пільг  спонукає членів родини звертатися до відповідних інстанцій за роз’ясненням та сприянням у допомозі.

За десять місяців ц. р. до Урядового контактного центру надійшло 3505 звернень від громадян з багатодітних сімей. Про це повідомили нам у центрі. Переважно люди зверталися з питань соціального захисту населення (1400). Найактивніше багатодітні матері порушували питання стосовно умов отримання, правильності нарахування та невиплати соціальної допомоги (577), зокрема при народженні дитини, по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, як малозабезпечена сім’я, по інвалідності тощо.

На звернення багатодітної матері (3 дітей) з м. Шпола Черкаської області щодо можливості отримання допомоги, Управління праці та соціального захисту населення Шполянської райдержадміністрації Черкаської області повідомило, що на підставі рішення комісії призначено державну соціальну допомогу як малозабезпеченій сім’ї на період з 01.10.2011 по 31.03.2012 року, що підтверджено зворотнім зв’язком.

Діти щасливі, бо про них турбуються матері. Фото з сайту odisseya-nn.ru

Крім того, громадяни зверталися щодо надання пільгового статусу (406), зокрема щодо умов встановлення статусу «Багатодітна сім’я» та зі скаргами на затримку видачі посвідчення членам багатодітних сімей.

Жителька м. Суми в серпні 2011 року звернулася до Сумської міської ради з приводу отримання посвідчення багатодітної сім’ї, але питання заявниці вирішено не було. Після її звернення на урядову «гарячу лінію», Сумська міська рада повідомила про можливість отримання посвідчення після звернення у встановленому порядку до Відділу у справах сім’ї, молоді та спорту. Заявниця отримала посвідчення багатодітної сім’ї, що підтверджено зворотнім зв’язком.

Зверталися громадяни також за роз’ясненнями щодо переліку пільг, на які мають право члени багатодітної сім’ї (284), зокрема, стосовно пільгового (безкоштовного) проїзду різними видами наземного транспорту, забезпечення на пільгових умовах ліками та отримання пільг на оплату житлово-комунальних послуг.

Мешканка Одеської області звернулася з приводу безкоштовного отримання препарату «Депакін ентерік 300» для свого неповнолітнього сина. Після розгляду Управління охорони здоров’я Одеської облдержадміністрації повідомило, що син заявниці як дитина з багатодітної сім’ї буде забезпечений медичним препаратом «Депакін ентерік 300» на безоплатній основі. За результатами зворотнього зв’язку з’ясовано, що питання вирішено, дитина забезпечена препаратом безкоштовно.

Багатодітні сім’ї звертались також щодо отримання матеріальної допомоги на лікування та вирішення соціально-побутових проблем (53). Найчастіше з питань соціального захисту населення зверталися жителі Львівської, Івано-Франківської, Одеської та Рівненської областей.

Центр, разом з органами виконавчої влади, веде відповідну роботу щодо конкретного вирішення порушених у них питань. За минулий тиждень на урядову телефонну «гарячу лінію» звернулося 5 363 громадянина зі скаргами, заявами та пропозиціями. Порівняно з попереднім тижнем (5 501), кількість звернень зменшилася на 2,5%.