КА-НІ-КУ-ЛИ!

У Чернігові запрацював єдиний в Україні дитячий оздоровчий заклад, підпорядкований лікарні
 

Восьмирічний Єгор нудився у дворі в компанії однолітків. Цей вік, коли дитина вже завелика, аби її під час дозвілля супроводжували дорослі, але замала для самостійних розваг, — найнебезпечніший у плані травматичних ризиків. Хлопчик видерся на турнік, упав і зламав руку. Здавалося б, відтепер дитя приречене до кінця літа сидіти в чотирьох стінах перед телевізором чи комп’ютером і берегти загіпсовану руку. Напевне, так і сталося б, якби у структурі Чернігівської міської лікарні №1 не було дитячого оздоровчого закладу санаторного типу «Дружба». Тож тепер хлопчина відпочиває на свіжому повітрі, серед багатьох нових друзів і під пильним наглядом дорослих.

Пощастило у цьому плані не лише Єгорові. Упродовж літа за 3 зміни у «Дружбі» буде оздоровлено понад півтисячі дітей. Направлення за медичними показаннями видають міські дитячі поліклініки. Пріоритетними відповідно до статуту і положення про цей заклад є малозахищені категорії: сироти, напівсироти, хлопчики і дівчатка з багатодітних сімей. Путівки безкоштовні, всі витрати узяв на себе міський бюджет.

Суцільна аскорбінізація

…Ворота табору відчиняє невеличке веснянкувате хлоп’я. Називається Степанком.

— Устиг-таки! Із самого ранку крутився неподалік, аби самому гостей впустити! — усміхаючись, каже старша медична сестра Оксана Сергієнко.

Хлопчик розповідає, що в таборі весело й цікаво. А ще тут добре годують. Подобається все: борщі, котлети, риба, соки.

— Вони після того, як нагасаються та нахлюпаються в басейні, просто змітають усе зі столів, — доброзичливо жартують кухарі. — У таборі п’ятиразове харчування, діти не голодні. Даремно батьки та родичі приносять їм під час відвідин чипси, сухарики, попкорн. Оздоровлюватися слід на справді здоровій їжі.

Єдина вада меню — посеред ягідного сезону в їдальні не дають ні вишень, ні малини, ні смородини, ні чорниць. Їх заборонено за санітарними нормами, бо вони швидко псуються і не можуть бути відповідно оброблені. Натомість пропонують вирощені на півдні нектарини і персики та консервовані соки. А ще — аскорбінізовані напої.

— Найбільше боїмося, щоб діти не наїлися зелених яблук! – кажуть дорослі.

Яблунь у таборі й справді багато. Та плоди на них достигнуть лише на третій зміні.

«Море» у таборі хоч невелике, зате своє!. Фото автора

Буде дискотека!

День саме у розпалі. Його тут за лікарняною традицією називають ліжко-днем. Діти відпочивають, як у звичайному літньому таборі, але ретельно дотримуються внутрішнього розпорядку: одна група займається лікувальною фізкультурою, з іншою працюють стоматологи, чий кабінет на колесах затишно розташувався у затінку дерев. Найбільший гомін долинає від басейну просто неба: там під азартні вигуки вболівальників триває волейбольний поєдинок.

— Ми надаємо фізіотерапевтичну допомогу — масаж, заняття на тренажерах, є фітобар, — розповідає старша медсестра. — Особливо дітям подобаються кисневі коктейлі. Вони смачні й корисні, бо оптимізують найважливіші функції в організмі. Добавку просять усі.

— Їмо кисень ложками! — веселяться діти. А потім радісними вигуками вітають звістку про подарунок від міського голови Олександра Соколова — музичний центр, придбаний за сприяння фонду «Майбутнє Чернігова»:

 — Тепер буде дискотека!

А наймолодші, ніяковіючи, попросили для себе ще й пісочницю та гойдалки.

— Матимете вже завтра! — запевнили їх.

Тут навіть настояне на різнотрав’ї повітря схоже на цілющий коктейль. Діти повернуться в домівки справді оздоровлені.

КОМПЕТЕНТНО

                                   
Андрій ЖИДЕНКО,
головний лікар Чернігівської
міської лікарні №1:

— Цього року з міського бюджету в рамках виконання соціальних ініціатив Президента України на організацію літнього відпочинку дітей виділено майже 2 мільйони гривень. Це на півмільйона більше, ніж торік. Фінансово було підтримано оздоровлення малих пацієнтів у закладі охорони здоров’я «Реабілітаційний центр «Відродження», відпочинок дітей у пришкільних таборах. Понад мільйон гривень одержав наш дитячий заклад санаторного типу «Дружба». Цей табір, побудований ще в 1958 році, пережив різні часи: був відомчим, потім зовсім не працював і йшлося про те, щоб його більше не відкривати. Але нині, як на мене, знайдено найоптимальніший вихід: найкраще може оздоровити дитину заклад під егідою медиків.