ПЕРСПЕКТИВА 

За 10 років слід цілком модернізувати мережу автодоріг
 

На своєму понеділковому засіданні Кабінет Міністрів ухвалив кілька рішень, зокрема Концепцію Державної цільової економічної програми розвитку автомобільних доріг загального користування на 2013—2018 роки.

Прийняття розпорядження дасть змогу визначити пріоритети та завдання розвитку автомобільних доріг загального користування у згаданий період на основі системних методів: впровадження комплексу заходів нормативно-правового забезпечення, формування стабільних джерел фінансування дорожнього господарства, проведення реформ управління автомобільними дорогами загального користування.

Основною метою Концепції є забезпечення ефективного фінансування та розвитку нинішньої мережі автомобільних доріг загального користування за маршрутами міжнародних національних транспортних коридорів, підвищення безпеки руху, швидкості, комфортності та економічності автоперевезень пасажирів і вантажів, реформування системи державного управління автомобільними дорогами загального користування.

В Україні понад 170 тисяч кілометрів автомагістралей, які потребують реконструкції та ремонту. Торік і позаторік збудовано і відремонтовано понад 4 тисячі кілометрів автошляхів (проти 10 кілометрів у 2009 році). Прем’єр-міністр Микола Азаров вважає, що темпи дорожнього будівництва необхідно збільшити уп’ятеро, щоб за 10 років цілком модернізувати мережу автодоріг в Україні.

Кабінет Міністрів також перерозподілив кошти держбюджету, передавши Міністерству оборони 100 млн гривень. Ці кошти буде витрачено на виплату заборгованої підприємствам військово-промислового комплексу зарплати, зокрема, і на погашення заборгованості перед працівниками «Суднобудівного заводу імені 61 комунара», що в Миколаєві.

Департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну нагадує, що під час робочої поїздки до Миколаївської області до Миколи Азарова звернулися представники цього підприємства, поскаржившись на затримку з виплатою заробітної плати. Глава уряду дав доручення міністерствам з’ясувати причини такої ситуації, при цьому пообіцявши вжити заходів для забезпечення виплат грошей робітникам заводу. Завдяки рішенню уряду вже незабаром заводчанам почнуть повертати борги із зарплати.

Одне з урядових рішень стосується й розширення меж Ялтинського заповідника. На підготовку необхідних документів уряд виділив Раді міністрів Автономної Республіки Крим субвенцію обсягом 1,787 млн грн. Їх буде спрямовано для здійснення невідкладного природоохоронного заходу із розробки матеріалів до проекту зміни меж та розширення території Ялтинського гірсько-лісового природного заповідника. Рада міністрів АР Крим має не лише забезпечити цільове використання коштів, а й надати до 20 січня 2013 року відповідний докладний звіт Міністерству фінансів, Міністерству екології та природних ресурсів та Державній казначейській службі. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»