ЧОЛОВІЧЕ ХОБІ

Міліція наголошує на дотриманні правил безпеки під час поводження з вогнепальною зброєю

На жаль, перші дні після відкриття сезону полювання цього року не були спокійними. Прикрий випадок стався на Полтавщині. Там мисливець здійснив постріл, що став смертельним для товариша.

Як з’ясувалося, обоє перебували у човні. У якусь мить один із мисливців здійснив постріл у пернату дичину, але в цей час товариш різко встав, внаслідок чого отримав кулю в голову. Потерпілий помер у реанімації через дві години, не опритомнівши. Правоохоронці встановили, що учасники трагедії того дня були тверезими. За цим фактом відкрито кримінальне провадження за частиною 1 статті 119 (вбивство з необережності) КК України, що передбачає обмеження волі на строк від трьох до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк.

Із відкриттям сезону полювання на пернату дичину і насамперед у перші його дні перед природоохоронними органами та органами внутрішніх справ постають завдання організації контролю за безпечним використанням вогнепальної зброї на полюванні, її перевезення та недопущення випадків браконьєрства. Як свідчить статистика, упродовж мисливського сезону реєструються непоодинокі випадки порушень правил полювання, перевезення, використання вогнепальної зброї, що призводить до поранень, а часто й до загибелі людей.

Cезон полювання розпочався: із зброєю потрібно бути обережнішим. Фото Валерія МЕЛЬНИКА

Варто нагадати, що полювання на території України може здійснюватися на пернату дичину — із серпня, на копитних — з вересня і на хутрового звіра — з листопада.

Так, із 3 серпня цього року вже відкрито полювання на пернату дичину у Вінницькій та Харківській областях. Проводячи в цих областях заходи, спрямовані на запобігання надзвичайним подіям на полюванні, працівники міліції вилучили вісім одиниць мисливської вогнепальної зброї. Надзвичайних подій допущено не було.

Відкриття полювання на пернату дичину в Івано-Франківській, Київській, Кіровоградській, Миколаївській, Одеській, Полтавській, Сумській, Хмельницькій, Черкаській, Чернігівській, Чернівецькій областях та місті Севастополі заплановано на 10 серпня цього року.

В інших областях відкриття сезону полювання заплановано на 17 серпня.

Слід зазначити, що заборонено полювати без належного на те дозволу, а саме: без посвідчення мисливця, щорічної контрольної картки обліку добутої дичини і порушень правил полювання з позначкою про сплату державного мита, дозволу на добування мисливських тварин (ліцензія, відстрільна картка) та відповідного дозволу на право користування вогнепальною зброєю в разі її використання.

Водночас міліція вкотре наголошує мисливцям, що під час перенесення або перевезення вогнепальна зброя має бути в розрядженому стані. Також заборонено полювати на відстані, меншій ніж 200 метрів від будівель населеного пункту та окремо розташованих будівель, де можливе перебування людей.

Водночас категорично заборонено стріляти на «шум», «шурхіт», у гілки та очерет, що хитаються, або ж у нечітко видиму ціль, нагадує прес-служба МВС.

Відділ новин 
«Урядового кур’єра»