НОВАЦІЇ

Прикордонники придумали, як спростити життя організованим групам туристів

Державна прикордонна служба запроваджує нову систему завчасного подання інформації з метою спрощення перетину кордону організованими туристичними групами. Про це на брифінгу розповіли заступник начальника управління прикордонного контролю та реєстрації Олександр Жданенко та начальник управління розвитку туризму і курортів Держагентства України з туризму та курортів Андрій Шенін.

За словами посадовців, нині спостерігається стала позитивна динаміка щодо перетину кордону в період літнього туристичного сезону. Незважаючи на те, що цього року немає таких масштабних заходів, як Євро-2012, в липні у порівнянні з минулим роком відзначено зростання на 10%.

Перевірка тургруп скоротиться в 2,5 раза. Фото з сайту probkor.com

«Державна прикордонна служба продовжує системну роботу щодо створення комфортних умов учасників міжнародного руху під загальним девізом відомства: «Безпека, швидкість, культура, комфорт». Черговий крок — спрощення процедури для організованих туристичних груп. З 1 серпня ми будемо застосовувати цю технологію. Вона полягає в тому, що туроператор або перевізник має можливість надати в пункт пропуску інформацію про туристичну групу в електронному вигляді. Застосування такого порядку значно скоротить час для проведення прикордонно-митних формальностей», — розповів Олександр Жданенко.

Наразі для перетину кордону організована туристична група витрачає в середньому до 40 хвилин. Із застосуванням цієї технології час скоротиться приблизно в 2,5 раза. Інформація має поступити не пізніше, ніж за 24 години. Протягом двох годин перевізнику надають відповідь, що повідомлення отримано, присвоюють спеціальний номер, визначають смугу, якою він буде перетинати кордон, і пропонують час, коли буде якомога зручніше прибути в пункт пропуску. Технологія дає змогу пришвидшити оформлення туристичних груп, поліпшити комфортність і запобігти утворенню черг. Ця система буде запроваджена в 31 пункті пропуску: на кордоні з Польщею — 6 пунктів, Словаччиною — 2, Угорщиною і Румунією — по 3, Молдовою — 7, Росією — 6, Білоруссю — 4.

Окрім цього, на  брифінгу розповіли і про інші нововведення у Державній прикордонній службі, які нещодавно були продемонстровані в пункті пропуску Платонове Одеської області. Основні з них — це оформлення пасажирів відразу з автомобіля, застосування IT-карток, автоматизація та посилення режимних заходів у пунктах попуску, що дає можливість посилити безпеку.

Слід сказати про позитивну динаміку відвідування вітчизняних курортів. У цьому сезоні вже понад два мільйони туристів відвідали Крим, звичайно, серед них найбільша частина — українці. Торік у цей час було приблизно півтора мільйона. Що стосується іноземних туристів, які відвідують Крим (у більшості це — росіяни і білоруси), то в нас спостерігається збільшення пасажиропотоку через кордон.