ПЕРЕВІРКА

Постіль, яка фарбує

Загальновідомо, що діти повинні не лише споживати якісну їжу, а й вдягати одяг та спати на простирадлах із натуральних тканин. Ось тільки яка постільна білизна небезпечна, а яка ні, знають не всі.

На думку лікарів, найкорисніша для здоров’я постіль із натуральних тканин, зокрема бавовни, льону та шовку. Виготовлені із синтетичних волокон та ниток простирадла та підковдри можуть спровокувати хронічні алергії та шкірні захворювання. Також дитину час від часу може лихоманити або почнеться головний біль, приступи екземи чи астми.

От тільки сучасні технології виробництва пішли так далеко, що звичайному споживачеві дуже важко розпізнати підробку. Чи не єдине, що залишається, — уважно вивчати маркування. Проте і йому не завжди можна довіряти, оскільки деякі кмітливі підприємці не пишуть правду.

Звісно, можна попросити продавця показати сертифікат відповідності на дитячу продукцію. Проте, наприклад, постіль для дітей не входить до Переліку продукції, що підлягає обов’язковій сертифікації в Україні. Згідно з цим документом, обов’язковій сертифікації підлягає дитячий одяг, але лише частково. Тобто перевірку має проходити тільки те, що безпосередньо контактує з тілом, — панчішно-шкарпеткові вироби, дитяче взуття без урахування гумового, гумово-текстильного та литого тощо.

Попри те, що ця продукція не підлягає обов’язковій сертифікації, ніхто не забороняє виробникові отримати вищеназваний документ. Тільки бізнесменів, які виявили б бажання його отримати, знайдеться небагато.

Але якщо підприємець все-таки перевірятиме свою продукцію в лабораторії, щоб отримати сертифікат відповідності, то фахівці з’ясовуватимуть, чи відповідає постіль всім нормативним документам — гігієнічному висновку, ДСТУ і навіть вимогам радянського ГОСТУ тощо.

Наприклад, під час  виготовлення дитячої постільної білизни не допускається застосування матеріалів із хімічних волокон та ниток. Дуже важливе значення має і те, наскільки комфортно дитині спати на постелі. Тому під час перевірки фахівці звертають увагу на вміст шкідливих речовин та їх міграцію на тіло. Велике значення при тестуванні постелі приділяється стійкості пофарбування до поту, слини, прання, сухого та мокрого тертя. Також, згідно з вимогами, постільна білизна не повинна дуже «пахнути». Якщо, взявши комплект, споживач відчує різкий аромат, а на руках залишиться фарба, — від такої покупки краще відмовитись.

І ще. Перш ніж купувати білизну, експерти радять уважно її роздивитись. На дотик постіль має бути приємною, без не притаманного для виробу запаху фарби, хімії чи плісняви. Не зайве звернути увагу на якість виготовлення виробу, на те, як прошиті шви, отвори в наволочках та підковдрах, оброблені краї. Нитки мають бути підібрані в тон матеріалу, а фурнітура чи оздоблення добре закріплені. І головне — перед першим використанням постільної білизни попрати її.