Державна міграційна служба України (ДМС) нав’язувала громадянам необов’язкові послуги під час подання документів на отримання закордонного паспорта. Про це свідчить розслідування Антимонопольного комітету України (АМКУ), згідно з яким комітет рекомендував ДМС вжити відповідних заходів і не нав’язувати платні послуги охочим побувати за кордоном. Про результати розгляду рекомендацій ДМС зобов’язана повідомити АМКУ у тридцятиденний термін.

 За деякими даними, українці переплачували суми, які починалися із 30 гривень і сягали 360. До речі, офіційна плата за оформлення закордонного паспорта громадянина України містить три складові: державного мита у сумі 170 гривень; платної послуги з оформлення та видачі паспорта — 87,15 гривень; вартості бланка паспорта — 120 гривень.

У цьому році громадяни активно скаржилися на дії органів ДМС. І в ході розслідування комітет упевнився, що 2013-го у приміщеннях ДМС бланки заяв, а також квитанції на оплату адміністративної послуги видають не службовці ДМС, а працівники ДП «Документ». У перелік квитанцій входить оплата консультацій державного підприємства, оплата страхових послуг, що не є обов’язковим. Це стосується і підготовки довідки про відсутність судимості. Такі дії містять ознаки порушення статті 16 Закону України «Про захист економічної конкуренції».

За словами державного уповноваженого АМКУ Сергія Шершуна, надання платних консультацій; медичного страхування тим, хто подорожує; довідок про відсутність судимості — не належать до повноважень ДМС і не обов’язкові. ДМС незаконно передала частину своїх функцій ДП  «Документ». Так, в Україні було створено ринок платних інформаційно-консультаційних послуг у приміщеннях територіальних органів ДМС. 

 АМКУ зобов’язав ДМС забезпечити максимальну прозорість надання адміністративних послуг під час видачі закордонного паспорта і провести роз’яснювальну роботу серед своїх працівників для недопущення відмови в отриманні документа громадянам, які не оплатили квитанції з надання необов’язкових послуг.

На добровільних засадах

Після того, як АМКУ рекомендував ДМС виправити ситуацію, Інтернет-ЗМІ озвучили позицію ДМС і ДП «Документ». У ДМС запевнили, що кожен громадянин може прийти у будь-який підрозділ служби і, оплачуючи лише адмінпослугу, держмито і бланк документа, оформити паспорт для виїзду за кордон.

А в ДП «Документ» наголосили, що послуги підприємства надають тільки на добровільних засадах і не нав’язують. Хто бажає скористатися послугами ДП, тобто отримати допомогу в оформленні бланків і документів та зекономити час, звертається у його філіали. А щоб підприємство законно надавало громадянину послуги і представляло його інтереси в ДМС, сторони підписують відповідний договір.

Обмежив конкуренцію

АМКУ оштрафував публічне акціонерне товариство «Енергопостачальна компанія Одесаобленерго» (АТ) за зловживання домінантним становищем на 100 мільйонів гривень. Як встановив комітет, АТ стало монополістом на ринку послуг з видачі технічних умов для приєднання (збільшення приєднаної потужності) електроустановок замовників до електричних мереж АТ.

За інформацією АМКУ, дозвільні документи на виконання проектних та будівельно-монтажних робіт, пов’язаних з реалізацією технічних умов на приєднання до електричних мереж, мають понад 250 суб’єктів господарювання, що діють в Одеській області. Тож зазначені послуги могли б надаватися на конкурентних засадах. Але АТ включало до технічних умов вимогу стосовно набрання їхньої чинності тільки після укладення з ним договору. Такі дії визнано зловживанням монопольним становищем, що призвело до обмеження конкуренції на ринках проектних та будівельно-монтажних робіт та недотримання інтересів споживачів. АМКУ зобов’язав товариство усунути порушення у двомісячний строк.