Мій чоловік працює за кордоном (легально), я нині живу в Україні, але в кінці листопада збираюсь їхати на проживання до нього. Я на п’ятому місяці вагітності, отже, дитина народиться за кордоном. Чи маю право отримати ті виплати на дітей, які призначаються в Україні?

Андріяна Ярчук,Львівська область

Консультує
Альона РОМАНОВА,
голова правління Кримської правової коаліції,
член Всеукраїнської коаліції з надання правової допомоги

— Виплату допомоги при народженні дитини передбачає Закон «Про державну допомогу сім’ям з дітьми», відповідно до якого громадяни України, що у них виховуються і проживають неповнолітні діти, мають право на державну допомогу.

Для призначення цієї допомоги до органу праці і соціального захисту населення за умови пред’явлення паспорта або іншого документа, що засвідчує особу, подаються такі документи: заява одного з батьків чи опікуна, що складається за встановленою формою; копія свідоцтва про народження дитини; витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про народження дитини для виплати допомоги у зв’язку з народженням дитини, виданий органом РАЦС.

Жінки, які постійно проживають (зареєстровані) на території України і народили дитину під час тимчасового перебування за межами України, подають видані компетентними органами країни перебування і легалізовані в установленому порядку документи, що засвідчують народження дитини, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України.

Спеціалісти управління контролюють цільове використання допомоги та створення її отримувачем належних умов для повноцінного утримання та виховання дитини, яке можливе під час проживання отримувача допомоги разом з дитиною на території України.

Виплата допомоги має бути припинена у разі, коли батьки дитини разом з дитиною виїхали на навчання або роботу за кордон, оскільки органи праці та соціального захисту населення не матимуть можливості підтвердити факт цільового використання коштів. Проте виплату допомоги можна поновити протягом шести місяців у встановленому порядку.

Статтею 6 ЗУ «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» передбачено, що документи, необхідні для призначення допомоги, подає особа, яка претендує на призначення допомоги, самостійно. А тому батькам дитини слід звертатись особисто, тобто їм необхідно приїхати в Україну.

Шановні читачі «Урядового кур’єра»! Якщо ви хочете поставити запитання консультантам сторінки «Запитайте у юриста», ви можете надіслати його за адресою: 01008, м. Київ, вул. Садова,1, редакція газети «Урядовий кур’єр» або на електронну скриньку az@ukcc.com.ua

Сторінку підготувала інна КОСЯНЧУК, «Урядовий кур’єр»,за підтримки Всеукраїнської коаліції з надання правової допомоги