Хочу дізнатися, чи повинен я як власник автомобіля Фіат Скудо (мінівен), вантажопасажирського-В вантажопідйомністю 500 кг на 6 посадкових місць з водієм, з врізними вікнами по салону, платити єдиний збір?

Як я знаю, згідно із Законом «Про єдиний збір, який справляється у пунктах пропуску через державний кордон України», платити за це мають власники вантажних автомобілів. Також, відповідно до листа Державної митної служби про порядок визначення типу транспортного засобу, що переміщується через митний кордон України, до вантажних можуть бути віднесені вантажопасажирські автомобілі з цільнометалевим  кузовом і двома посадковими місцями.

Проте на Львівській митниці чомусь саме такі автомобілі, як мій, відносять до вантажних і вимагають сплачувати єдиний збір. Та чи це законно?

П. САПИЛО,
с. Молошковичі Львівської обл.

Михайло ГАЙШУНОВ,
заступник директора
департаменту митних платежів:

— Повідомляю, що відповідно до статті 1 Закону «Про єдиний збір, який справляється у пунктах пропуску через державний кордон України» єдиний збір встановлюється щодо транспортних засобів вітчизняних та іноземних власників, визначених у статті 5 цього закону, які перетинають державний кордон України, і справляється за здійснення у пунктах пропуску через державний кордон України відповідно до законодавства України санітарно-епідеміологічного, ветеринарно-санітарного, фітосанітарного, екологічного контролю товарів (у тому числі у формі попереднього документального контролю) та радіологічного контролю товарів і транспортних засобів, за проїзд транспортних засобів автомобільними дорогами України та за проїзд автомобільних транспортних засобів з перевищенням встановлених розмірів загальної маси, осьових навантажень та (або) габаритних параметрів.

Статтею 4 Митного кодексу від 13.03.2012 року № 4495-VІ передбачено, що транспортні засоби — це транспортні засоби комерційного призначення, особистого користування, трубопроводи та лінії електропередачі.

Отже, об’єктом оподаткування єдиним збором є саме транспортні засоби, що визначені статтею 5 цього закону.

Крім того, згідно зі статтею 6 зазначеного вище закону для автомобільних транспортних засобів та контейнерів, які перетинають державний кордон України без вантажів, ставка єдиного збору за здійснення визначеного цим законом контролю встановлюється у розмірі 20 відсотків ставки, визначеної у статті 5 цього закону для відповідного автомобільного транспортного засобу та контейнера. При цьому плата за проїзд автомобільними дорогами України (за кожен кілометр проїзду), у тому числі за перевищення встановлених розмірів загальної маси, осьових навантажень та (або) габаритних параметрів, справляється повністю.

При цьому пунктом 4 Порядку справляння єдиного збору у пунктах пропуску через державний кордон, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24.10.2002 року № 1569, встановлено, що єдиний збір не справляється у разі перетинання державного кордону, зокрема, лише легковими автомобілями.

Враховуючи викладене, у разі перетину митного кордону транспортними засобами, визначеними у статті 5 Закону «Про єдиний збір, який справляється у пунктах пропуску через державний кордон України», що переміщуються без вантажу, єдиний збір справляється з урахуванням вимог статті 6 цього закону.