Маю статус постраждалої від аварії на ЧАЕС 4 категорії. У квітні цього року досягла чорнобильського пенсійного віку, стаж роботи — 30 років. Розмір призначеної виплати — менше 1 тисячі гривень.

Вважаю, що маю право отримувати доплату до пенсії по втраті годувальника. Адже мій чоловік був ліквідатором аварії І категорії і отримав захворювання, яке призвело до смерті, пов’язане з роботами з ліквідації наслідків цієї катастрофи. Він помер у 1999 році. З цим питанням звернулася до відділення Пенсійного фонду за місцем проживання. Але отримала неаргументовану відмову. Отже, хочу дізнатися, чи все ж таки маю право на таку доплату, і якщо ні, то чому?

Н. АЛЄКСЄЄВА,
м. Київ

Владислав МАШКІН,
директор департаменту пенсійного забезпечення ПФ:

— Відповідно до статті 52 Закону «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» право на щомісячну компенсацію в разі втрати годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи мають непрацездатні члени сім’ї годувальника, які були на його утриманні.

Статтею 36 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» передбачено, що непрацездатним членом сім’ї вважається, зокрема, дружина, якщо вона є інвалідом або досягла пенсійного віку, передбаченого статтею 26 цього закону (у випадку дописувачки — 60 років).

Враховуючи вищевикладене, право на встановлення до пенсії щомісячної компенсації в разі втрати годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи ви набудете після досягнення 60-річного віку.