ПРОЖИТКОВИЙ КОШИК

Влада запевняє, що соціальні сорти не подорожчають

Ціни на хліб з борошна вищого гатунку та на хліб, що випікається за складною рецептурою (із суміші різного борошна, з додаванням патоки, гірчичної олії, кунжуту тощо), у листопаді-грудні 2010 року на Дніпропетровщині зросли на 5% за рахунок подорожчання зазначених складових. Це сорти масового вжитку, ціни на які держава не контролює. Нещодавно дніпропетровські хлібопеки заявили, що масовий хліб має ще подорожчати. Адже сьогодні галузь працює собі у збиток і перебуває на межі виживання. Зростають ціни на енергоносії, пальне, цукор, дріжджі, олію, борошно, підвищився рівень мінімальної зарплати, тож мають подорожчати й хліб та хлібобулочні вироби.

- Ми продаємо хліб за збитковими цінами й не можемо розрахуватися з постачальниками. На сьогодні хлібозаводи мають борги за борошно по 5-8 млн грн, - говорить генеральний директор асоціації акціонерних товариств "Дніпрохліб" Галина Личман. - Якщо не розрахуємося з постачальниками, нам ніхто не дасть ані борошна, ані інших складових. І ми взагалі можемо залишитися без хліба.

За її словами, постачальники борошна та іншої сировини для випікання хліба вимагають передоплати. Торговельна ж мережа віддає пекарям кошти за реалізовану продукцію. Якщо магазин не продає замовлену кількість хліба, наступного дня повертає його виробникові.

- Ціна хліба - це в першу чергу ціна робочої сили. А вона поки не врегульована, - додає голова обласної профспілкової організації працівників харчової та переробної промисловості Анатолій Тельних. - У нашій галузі в собівартості товару складова зарплати 8%, тоді як по області - 16%, а в Європі - 60%.

Середня зарплата хлібопекарів сьогодні десь 1500 грн. Це нижче від середньої зарплати по області.

За словами начальника державної інспекції по контролю за цінами в Дніпропетровській області Станіслава Педенка, соціальні сорти хліба дорожчати не будуть. Це хліб, який виробляється за простою рецептурою і має вагу не більше 500 грамів. Заступник голови Дніпропетровської облдержадміністрації Олександр Любович переконаний, що обласна влада контролює ситуацію на споживчому ринку, в тому числі - на ринку хліба.

- На соціальний хліб встановлено граничний рівень рентабельності. І спекуляцій тут бути не може, - зазначає голова облдержадміністрації Олександр Вілкул. - Я неодноразово зустрічався з керівниками підприємств оптової і роздрібної торгівлі, молокопереробних підприємств та директорами хлібозаводів, були досягнуті домовленості, що ціна на хліб масового вжитку на Дніпропетровщині залишиться стабільною.

Олександр Любович запевнив, що Дніпропетровщина повністю забезпечена зерном. Потреба області в продовольчому зерні до початку жнив 2011 року становить 130 тис. тонн. Станом на 1 січня 2011 року задекларовано майже 1 млн тонн зерна, в тому числі продовольчого - понад 409 тис. тонн, що більш ніж утричі від необхідного. Облдержадміністрація проводить постійний моніторинг цін на сировину, оптово-відпускні та роздрібні ціни. Також встановлені граничні рівні рентабельності на продовольчі товари (на борошно 1 та 2 гатунку та житнє - 6%; на масові сорти хліба - хліб і хлібобулочні вироби 1 та 2 гатунку, суміш 1 та 2 гатунків та житнього борошна - 10%).

Вартість хліба на Дніпропетровщині і так одна з найвищих в Україні. На думку Анатолія Тельних, щоб хлібопекарна галузь працювала з рентабельністю в 10%, ціна хліба має бути на рівні одного долара за кілограм.

А ЯК У НИХ

Тим часом ціни на продукти не витримують жодної критики не лише у нас, але і в інших країнах. Так, у січні, за даними Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН, ФАО, подорожчали всі продукти, окрім хіба що м'яса, котре "наростило цінові м'язи" за попередні 7 місяців. У світі великі проблеми з пшеницею - чи не найбільший її експортер Австралія, а в цій країні сильні повені. Частково подорожчати збіжжю, за висновками експертів, допомогла й Росія, котра через засуху припинила експорт зерна, а стрибок цін на пшеницю провокує їх підвищення в інших категоріях харчових продуктів. Дорогим - через проблеми з постачанням - залишається й цукор: на Лондонській ф'ючерсній біржі за тонну солодкого піску вже правлять $835,7. Потішили покупців хіба що ціни на рис - у низці країн в останні тижні зібрали непоганий урожай цієї культури, тож вона подешевшала.