ЗАСІДАННЯ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ

Прем’єр поставив категоричне питання про перехід на європейську практику в усьому, що стосується здоров’я людей

З  1 березня набрав сили законодавчий механізм, що передбачає ліцензування імпортерів лікарських засобів. З огляду на те, що ця тема набула широкого розголосу в інформаційному просторі та певним чином сколихнула суспільство, Прем’єр-міністр Микола Азаров у своєму виступі окреслив поточну ситуацію та перспективи розвитку ринку лікарських засобів.   

«Ви пам’ятаєте, як багато було спекуляцій і відвертої дезінформації щодо того, ніби ліцензування призведе до дефіциту ліків, до ажіотажного попиту? І що ж? Як бачимо, черг в аптеках немає. Дефіциту ліків немає. Постачання лікарських засобів відбувається в нормальному режимі. Отже, і далі звичний для людей асортимент буде наявний в аптеках», — запевнив глава уряду. За його словами, вже понад 130 імпортерів ліків отримали ліцензію за спрощеною системою. 

Прем’єр підкреслив, що метою запровадження ліцензування є наведення порядку на фармацевтичному ринку, адже українці  надто багато витрачають на ліки порівняно зі своїми доходами. Причому витрати не завжди обґрунтовані. Микола Азаров зазначив, що з 13 тисяч найменувань лікарських засобів, зареєстрованих в Україні, 8 тисяч — імпортні. «Так ось, українські ліки вже другий рік виробляються відповідно до міжнародних стандартів, в умовах належної практики виробництва (GMP), на сучасному обладнанні. Їхня якість та ефективність контролюються від виробництва до аптечної полиці. А ось про імпортні ліки далеко не завжди відомо, як вони вироблялися, як транспортувалися, і взагалі — це ліки чи, як жартують фармацевти, «жива водичка», — зауважив глава уряду.

До речі, цю проблему Микола Азаров обговорив з провідними імпортерами ліків, про що «УК» писав у минулому номері. За словами Прем’єра, дистриб’ютори висловили стратегічну зацікавленість, щоб в Україні був цивілізований ринок лікарських препаратів.

«Якими інструкціями керуються лікарі, коли призначають сумнівні препарати?» — запитує Микола Азаров. Фото з сайту liliya-servicei.ru

Приклади неподобства

Існуючі проблеми на вітчизняному ринку Микола Азаров проілюстрував кількома прикладами. Так, найкраще характеризує ситуацію те, що з десяти препаратів, які найбільше купують в Україні, тільки один продають в Європейському Союзі.

«Виникає запитання: чим же лікують українських пацієнтів? Чим вони відрізняються від людей з таким же діагнозом в Європейському Союзі? Виходить, наші люди витрачають близько 2 мільярдів гривень на ліки з непідтвердженою ефективністю? На підставі чого лікарі рекомендують препарати, практично невідомі на європейському ринку? А імпортери завозять в Україну лікарські засоби, яких уникає медицина в інших країнах? Це не риторичні запитання. Я питаю у Міністерства охорони здоров’я: які проводилися клінічні випробування цих найбільш популярних в Україні препаратів? Якими інструкціями керуються лікарі, коли призначають такі препарати? Як стає можливим, що біологічно активні добавки реєструються як лікарські засоби, лише для того, щоб зменшити обов’язкові платежі до бюджету?» — поставив слушні запитання Прем’єр, додавши, що інформацію МОЗ з цього приводу буде заслухано на найближчому засіданні уряду.  

Відкритим залишається й питання ціноутворення на ліки. Микола Азаров навів приклад Польщі, де один з препаратів коштує на 70% дешевше, ніж в Україні. «Якщо в цій захмарній ціні є корупційна складова, давайте факти і покладемо цьому край. Я особисто з гарантією конфіденційності готовий розглянути кожен випадок корупції у цій сфері і жорстко припинити таке неподобство, якщо воно є», — заявив глава уряду.

До того ж, за його словами, від імпортерів лунають скарги на адресу митниці, мовляв, остання  довільно міняє правила, заднім числом змінює коди товарів і відповідно нараховує більші сплати. «Доручаю Державній службі лікарських засобів разом з Міністерством доходів і зборів, із залученням учасників ринку врегулювати це питання. Забезпечити нормальні, прозорі, прогнозовані умови роботи для імпортерів», — наголосив Прем’єр.

Крім того, Микола Азаров поставив завдання активізувати проект референтних цін на ліки. За його словами, перший етап (стосовно ліків від гіпертонії) засвідчив, що референтні ціни працюють. «Маємо цілком позитивний досвід реалізації цього проекту. В Європі і в Росії ціни на ліки в середньому зросли на 9 — 11%, а ось ціни на ліки від гіпертонії в Україні знизилися на 12%», — зауважив Прем’єр.

Однак не у всіх аптеках застосовуються референтні ціни, адже їх перелік визначається місцевою владою. Тож глава уряду висловився за поширення проекту на всі аптеки, а також за початок наступного етапу  запровадження референтних цін на інші групи ліків. У цьому контексті МОЗ доручено протягом двох тижнів розробити пропозиції щодо розвитку програми референтних цін.

Микола Азаров також наголосив на необхідності збільшити власне виробництво лікарських препаратів з тим, щоб  протягом кількох років принципово змінити співвідношення вітчизняної та імпортної фармацевтичної продукції на українському ринку.

Хтось працює, хтось блокує

Також Микола Азаров дав низку доручень стосовно виконання соціальних ініціатив Президента. Зокрема, Міністерству соціальної політики доручено протягом місяця підготувати і внести на розгляд уряду пропозиції щодо істотного збільшення допомоги для дітей-сиріт та малозабезпечених сімей до кінця 2013 року і на 2014 рік. Міністерству освіти і науки разом з Міністерством регіонального розвитку, будівництва і житлово-комунального господарства доручено проаналізувати  рішення засідання Кабінету Міністрів від 15 серпня 2012 року, згідно з яким місцеві органи виконавчої влади повинні були розробити плани щодо повернення будівель дошкільних навчальних закладів, які використовуються не за призначенням.

Мінрегіону, Міністерству молоді та спорту разом з Міносвіти і регіональними адміністраціями доручено протягом місяця здійснити інвентаризацію навчальних закладів, де немає спортивних споруд, і скласти програму будівництва або реконструкції і відновлення та визначити ресурси на її виконання.

Микола Азаров заявив, що уряд щотижня розглядає велику кількість нагальних для розвитку економіки та суспільства питань. Проте, не завжди вони мають змогу отримати законодавче підтвердження, зокрема через блокування роботи парламенту. «Уряд рішуче засуджує блокування роботи Верховної Ради України. Водночас, ми готові до конструктивної роботи і далі будемо наполягати на розв’язанні справді актуальних, важливих для добробуту наших співгромадян проблем», — заявив Прем’єр.

ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСIДАННI УРЯДУ 

Про внесення змін до деяких законів України щодо стимулювання залучення інвестицій (проект закону);

Про Загальнодержавну соціальну програму розвитку фізичної культури і спорту на 2013—2017 роки (проект закону);

Про затвердження Порядку державної реєстрації (перереєстрації) іноземних інвестицій та її анулювання (постанова Кабінету Міністрів);

Про затвердження нового складу Координаційної ради з адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу (постанова Кабінету Міністрів);

Про затвердження чисельності громадян України, що підлягають призову на строкову військову службу, обсягу видатків для проведення призову у квітні — травні 2013 року (розпорядження уряду).