Свого часу я працював на Крайній Півночі. У 2007 досяг пенсійного віку і подав документи до ПФ. Звісно, додав туди й довідку про зарплату, яку отримував у Тюменській області. Але мені нарахували звичайну пенсію, мотивуючи тим, що в мене немає документа про трудову угоду. За 6 років до ПФ в Івано-Франківську звертався тричі, але весь час мені відмовляють, бо працював вахтовим методом. То що ж це виходить?! Невже всім людям, які тоді там зі мною працювали, також відмовили? Вважаю, що це несправедливо. Отже, хотілося б отримати вичерпну консультацію про те, чи насправді відмова законна. Бо, можливо, хтось у нашому місцевому ПФ просто підтасовує документи?

В. ЧЕРНЯК,
м. Івано-Франківськ

Володимир МАШКІН,
директор департаменту
пенсійного забезпечення ПФ:

— Відповідно до Прикінцевих положень Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», період роботи до 1 січня 1991 року в районах Крайньої Півночі та місцевостях, прирівняних до районів Крайньої Півночі колишнього Союзу РСР, а також на острові Шпіцберген зараховується до страхового стажу в порядку і на умовах, передбачених законодавством, що було чинне до 1 січня 1991 року.

Пільгове обчислення страхового стажу провадиться на підставі трудової книжки чи письмового трудового договору або довідки, в яких зазначено період роботи в районах Крайньої Півночі, та користування пільгами, передбаченими нормативно-правовими актами.

Відповідно до Інструкції про порядок надання пільг особам, які працювали в районах Крайньої Півночі та місцевостях, прирівняних до районів Крайньої Півночі, затвердженої Державним комітетом Ради Міністрів СРСР з питань праці та заробітної плати і Президії ВЦРПС від 16. 12. 1967 року № 530/П-28, пільги передбачені статтями 1, 2, 3, 4 Указу Президії Верховної Ради СРСР від 10. 02. 1960 року, з урахування змін і доповнень, внесених Указом від

26. 09. 1967 року, надавалися незалежно від укладання письмового строкового трудового договору, а пільги щодо обчислення стажу, передбачені статтею 5 указу, надавалися особам, які працювали в районах Крайньої Півночі та укладали строкові трудові договори про роботу в цих районах терміном на три роки.

Оскільки в документах, що містяться у вашій пенсійній справі, нема інформації про укладання строкових трудових договорів, періоди роботи в районах Крайньої Півночі зараховано до вашого страхового стажу в календарному обчисленні.