СПІВПРАЦЯ

Наша держава готова брати участь у реалізації інтегрованої морської політики Євросоюзу  

Україна та Європейська Комісія мають намір і надалі розвивати співпрацю в Чорноморському регіоні. Зараз вивчають можливості реалізації спільних проектів у Чорному морі. Про це йшлося під час зустрічі Прем’єр-міністра Миколи Азарова з комісаром ЄС з питань рибальства та морських справ Марією Даманакі.

«Україна — морська держава, тому для нас дуже важливий розвиток співпраці з Європейським Союзом у Чорноморському регіоні», — наголосив Микола Азаров й додав, що наша держава готова брати участь у реалізації інтегрованої морської політики Євросоюзу.

За його словами, Україна готова співпрацювати з ЄС за цілим комплексом питань: збереження рибних запасів, очистка моря, розвиток інфраструктури тощо. «Особливо актуальна ця співпраця зараз, коли ми почали розробку шельфу Чорного моря», — додав Микола Азаров.

Глава уряду підкреслив, що, крім морської інфраструктури, Україна має досить розвинуту наукову базу, яка може бути цікава Єврокомісії, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

З природою на ви

Прем’єр-міністр наголосив: в Україні уважно стежать за роботою ЄС у питанні боротьби з незаконним виловом риби. За його словами, Україна дотримується міжнародних принципів господарської діяльності, пов’язаних із використанням морських ресурсів.

«Тому для нас важливо вирішити питання нотифікації Європейським Союзом сертифіката, який видають уповноважені органи України, на здійснення риболовної діяльності. Йдеться не лише про експорт із митної території України продукції українського походження до ЄС, обсяг якого невеликий. А насамперед про поставку продукції, виловленої суднами під прапором України», — підкреслив Микола Азаров.

Водночас глава уряду наголосив, що Україна твердо дотримується курсу на європейську інтеграцію. «Ми готуємося до листопадового саміту у Вільнюсі, на якому має бути підписано угоду про асоціацію з ЄС. Враховуючи особливу важливість євроінтеграційного напрямку, координацію цієї роботи уряду я взяв під особистий контроль», — зазначив Микола Азаров і додав, що впродовж одного тижня він зустрічається вже з другим єврокомісаром.

Прем’єр також поінформував комісара ЄС, що 13 лютого на засіданні уряду схвалено План першочергових заходів з інтеграції України до Європейського Союзу на 2013 рік.

У свою чергу Марія Даманакі висловила сподівання, що через кілька місяців Україна та ЄС підпишуть угоду про асоціацію. При цьому вона зазначила, що ухвалення Плану першочергових заходів з інтеграції України до ЄС відкриє перед Україною нові можливості для досягнення конкретних результатів.

Нікуди без України

Марія Даманакі від імені Європейської Комісії подякувала Миколі Азарову за активну участь у євроінтеграційних питаннях. Адже його особисті зусилля спрямовано на те, щоб піднести відносини між Україною та ЄС на новий рівень.

Вона зазначила, що за останні роки питанню Чорного моря Європейська Комісія приділяє велику увагу. «Сподіваюся на поглиблення нашої співпраці. Ми нічого не зможемо зробити у Чорноморському регіоні без вашої країни. У нас є хороші ідеї у сфері риболовства, туризму, транспорту, енергетики, видобутку корисних копалин і дослідження морського дна, тому нам і необхідна участь України», — зазначила Марія Даманакі.

У короткостроковій перспективі Європейська Комісія має намір напрацювати хорошу наукову базу даних щодо наявних ресурсів Чорного моря. Україна відома своєю науковою базою і можливостями забезпечити хороші наукові дані, тому зусилля потрібно поєднати, вважає єврокомісар. Вона пояснила, що наукове під∂рунтя потрібно і для забезпечення необхідного фінансування від міжнародних фінансових організацій, таких, як Світовий банк.

«Ми могли б реалізовувати спільний проект щодо берегового морського транспорту або розробити програми, які стосуються боротьби із забрудненням моря. Під цей проект можна знайти хороше фінансування на міжнародному рівні, але для цього необхідно знати, що конкретно містить морська вода», — зазначила Марія Даманакі. Вона додала, що цього року передбачено створити карту морського дна Чорного моря шляхом проведення картографування. «Думаю, що ми таку роботу могли би провести разом, особливо беручи до уваги ваш проект з видобутку енергетичних ресурсів у шельфі Чорного моря», — наголосила вона.

Єврокомісар також повідомила план організувати велику конференцію у Чорноморському регіоні. «Ми запросимо всі зацікавлені сторони. Це питання вже обговорено із представниками відповідних органів влади України. Сподіваюся, що ви як Прем’єр-міністр дасте зелене світло участі в конференції представників влади», — звернулася вона до Миколи Азарова.

Він запевнив свою співрозмовницю в тому, що представники міністерств і відомств, безумовно, візьмуть участь в конференції. Крім того, він заявив, що Україна зацікавлена у спільних наукових дослідженнях та реалізації проектів: «Я дам доручення відповідним відомствам, щоб вони серйозно до цього поставилися і підготували необхідні пропозиції».

На думку Прем’єр-міністра, до питання Чорноморського регіону слід підходити комплексно, тобто потрібно працювати не тільки на Чорному морі, а й на Азовському: «ЄС може мати певний інтерес і до проблем Азовського моря. Екосистеми Чорного й Азовського морів тісно пов’язані, тому вивчати і працювати з ними треба в комплексі».

Відділ новин
«Урядового кур’єра»