Моя теща — пенсіонерка, ветеран праці, учасник ВВВ. Проживає в приватизованій квартирі багатоповерхового будинку. Користується радіаторами опалення, які були встановлені під час спорудження будинку. Довідалася, що її сусіди з часом самотужки збільшували кількість секцій для своїх радіаторів. Але чи це законно? Чи не буде в неї неприємностей, якщо зробить так само?

Тож прошу поінформувати нас, скільки секцій має бути в стандартному радіаторі опалення? І скільки їх можна встановити на одно-, дво- та трикімнатну квартиру зразка 1967 року (так звану хрущовку)?

Віталій ШАПОВАЛЕНКО,
директор Департаменту
житлової політики
Мінрегіону:

— Система опалення в приміщеннях будівель і споруд проектується з дотриманням вимог БНіП 2.04.05-91*У «Опалення, вентиляція і кондиціювання» та повинна забезпечувати в приміщенні комфортну температуру повітря. Для цього необхідно, щоб кількість тепла, що віддається опалювальними приладами, встановленими в приміщенні, відповідала розрахунковим тепловтратам приміщення.

При розрахунку значення теплових втрат приміщення враховується температура зовнішнього повітря, температура всередині приміщення, коефіцієнти теплопередачі зовнішніх огороджень, види огороджень (стіни, вікна, утеплювачі та ін.). Одержавши значення теплових втрат приміщення, здійснюють тепловий розрахунок опалювального приладу.

Метою теплового розрахунку опалювальних приладів є підбір типорозмірів конвекторів, регістрів і сталевих радіаторів або визначення кількості секцій чавунних радіаторів, що забезпечують потрібний тепловий потік у приміщення.

Тепловий розрахунок опалювальних приладів здійснюють при проектуванні будинків за існуючими методиками із застосуванням основних розрахункових залежностей, які викладені у спеціальній довідковій літературі.

Тобто кількість секцій  радіаторів опалення  визначається  на  підставі розрахунків при проектуванні будівлі та залежить від багатьох факторів.