ЗАХОПЛЕННЯ

Сім'я Віктора Шила багато років займається розведенням рідкісних порід домашньої птиці

У селі Чернецьке, що під Лебедином на Сумщині, обійстя Віктора та Любові Шил покаже будь-хто з односельців. Двір цих господарів відомий табунами різної птиці - гусей, курей, індиків, перепелів...

Як говорить господар, любов до домашньої птиці в родині передається з покоління в покоління. Зрештою, вважає Віктор Григорович, то не селянин, якщо він не тримає вдома представників пернатого товариства. Але одна справа птиця заради продовольчого м'яса (це - однозначно вкрай важливо), а інша - коли маєш справу з чистопородними особинами. На жаль, останнім часом через брак постійної уваги птахівництво поступово перетворюється на буденне промислове ремесло. І лише одиниці господарів завдяки власному невичерпному ентузіазму тримають "породну марку".

Любов до крилатих друзів успадкував син Віталій. Зараз він студент шостого курсу біолого-технологічного факультету Сумського Національного аграрного університету. Певно, сама доля звела юнака та його батьків з деканом цього факультету Володимиром Остапенком. Кандидат наук, доцент, він належить до тих фахівців, яких називають фанатами своєї справи. Звісно ж, йдеться про птахівництво, на якому Володимир Іванович знається як досвідчений практик-професіонал. Саме завдяки його допомозі і сприянню на подвір'ї Шил сьогодні справжнє пташине царство.

Ось гордість господарів - чистопородні холмогорські гуси. Сьогодні їх зустріти - рідкість. Хіба що на Сумщині та деяких територіях Чернігівщини й Полтавщини можна побачити таких красенів. Довга шия, неодмінна шишка на лобі, особливий екстер'єр - усе це неодмінні ознаки холмогорів, які хоч і не в Червоній книзі, однак поступово переводяться. Догляд за ними звичайний. А ось гусаки відзначаються такою войовничістю, що його підопічні завжди почуваються в повній безпеці.

В іншому табуні - комогори. І досі серед учених тривають суперечки стосовно походження назви, однак до спільної точки зору вони так і не дійшли.

В інших приміщеннях кури породи "брама", індики білі широкогруді данської селекції, які схрещені з місцевими бронзовими, перепели єдиної в світі м'ясної породи "фараон", що виведена в США. Про кожного з цих представників господарі готові розповісти стільки цікавого, що тільки дивуйся.

Сім'я Шил залюбки бере участь у виставках, конкурсах, оглядах, звідки неодмінно привозить не тільки грамоти, дипломи і медалі, а й замовлення на ту чи ту птицю.

Якщо ж говорити про м'ясні рекорди, то в Шил поки що неперевершеним залишається минулорічний - саме тоді на стіл приготували індика, що важив 28 кілограмів. Але, впевнені господарі, це - не межа.