ДАТА

У Луганську в рамках святкування 70-річчя визволення міста від німецьких загарбників відбувся свій парад Перемоги

Місто «повернулося» на кілька десятків років у минуле. Вулицями старого центру крокували учасники параду Перемоги так само, як у 1943 році солдати Червоної армії. Більшість із них були одягнені у військову форму, максимально наближену до форми солдатів того часу. Реконструкторів супроводжувала справжня раритетна бойова техніка: броньовик, гармата ЗІС-3. Приймав парад у числі керівників місцевої влади віце-прем’єр-міністр України Олександр Вілкул. На святковому концерті в рамках акції «Пошта Перемоги» гості з російського Ростова-на-Дону роздавали ветеранам копії газети «Червона Зірка» за 10 травня 1945 року, виданої  наступного дня після капітуляції німецької армії.

З такими урочистостями луганчани дали старт проведенню патріотичної естафети пам’яті «Перемога в кожному з нас!», яку ініціювали на сході країни та адресували жителям усіх обласних центрів. Символом естафети, за задумом організаторів, повинен стати 76-міліметровий снаряд відомої радянської гармати ЗІС-3, знайдений на території Луганщини. Він передаватиметься по естафеті в інші міста України, щоб гільзу наповнили землею з пам’ятних місць міст України.

 Молодь намагалася гідно крокувати вулицями, які пам’ятають справжніх бійців. 
Фото зі сторінки у Фейсбуці заступника Луганського міського голови Олександра Ткаченка

 У Луганську організатори акції засипали до символічного «снаряда пам’яті» землю з Мамаєвого кургану. Вони пояснюють це тим, що Сталінградська битва символізує корінний перелом у Великій Вітчизняній війні, після якого почалося й визволення України. Після врочистих заходів у Луганську снаряд буде відправлено до Харкова, а фінішує акція в Києві, де гільзу передадуть у столичний музей Великої Вітчизняної війни.

У комуністів широкомасштабні врочистості викликали пожвавлення: вони зажадали в цей день поряд із державними прапорами вивісити червоні стяги.

Але оскільки історично значуща дата збіглася і з днем святого Валентина, студенти підняли над Луганським національним університетом імені Тараса Шевченка та над містом власноруч зроблений прапор любові. Представники кожного факультету написали побажання любові на різнокольорових серцях та скріпили їх у велике полотнище. І в цьому своєрідному посланні виявилося так багато сердечності, що вистачило й на вдячний уклін ветеранам, які зробили можливим це яскраве сьогодення, і на мрії про щасливе майбутнє для всіх без винятку.