У межах ініціативи виїзних засідань Вишеградської четвірки в Україні угорська сторона у співпраці з партнерами організувала у Вінниці конференцію, покликану ознайомити представників бізнесового середовища краю з найкращим досвідом розвитку малого і середнього бізнесу в Угорщині, Польщі, Словаччині та Чехії. Адже ці країни зберігають політичну єдність щодо ратифікації Угоди про асоціацію України з ЄС — вони надійні партнери нашої держави на шляху до євроінтеграції.

«Всі країни Вишеградської четвірки зацікавлені в демократичній, успішній, добре розвиненій Україні, — запевнив державний секретар з політики безпеки і міжнародного співробітництва Міністерства зовнішньої економіки та закордонних справ Угорщини Іштван Мікола. — Малий і середній бізнес — це основа економіки, розвиток яких забезпечує стабільність».

Учасники конференції зауважили, що малий і середній бізнес — це робочі місця, виробництво продукції, формування політичної стабільності. Заможною країна стає саме завдяки розвитку малого й середнього бізнесу. Корисним досвідом поділилися молодший заступник міністра закордонних справ Чеської Республіки Ярослав Лудва, державний секретар Міністерства закордонних та європейських справ Словацької Республіки Лукаш Паризек, Надзвичайний і Повноважний посол Республіки Польща в Україні Генріх Літвін. Вони висловили готовність надавати всебічну підтримку Україні в питаннях стимулювання бізнесу, а також вказали на необхідність проведення в нашій країні реформ, які забезпечили б відновлення економіки заради підвищення стандартів життя населення. Зі слів заступника міністра економічного розвитку і торгівлі України Юлії Клименко, в нашій країні 1,7 мільйона зареєстрованих підприємств і приватних підприємців належать до малого і середнього бізнесу. А через девальвацію 99% українського бізнесу підпадає під таке визначення, який забезпечує 75% зайнятості населення і 60% виробленої продукції. Ці показники сумірні з європейськими.

Малий бізнес поступово набуває дедалі більшої ваги в економіці. Фото Володимира ЗAЇКИ

«Розвиток малого і середнього бізнесу — це основа економіки, соціальної економіки, політичної стабільності. Бо розвинений середній клас і розвинений малий і середній бізнес дають політичну стабільність. Підприємці — це люди, які розуміють, що потрібно державі і яку владу вони хочуть мати. Це свідомі виборці», — зауважила вона та назвала основні позиції щодо підтримки малого та середнього бізнесу. Зокрема потрібно створити 15 регіональних центрів розвитку малого і середнього бізнесу, де підприємці зможуть отримати інформацію, послуги, консультації (насамперед щодо практичної імплементації європейських програм, які заходять в Україну); очистити регуляторне поле та поліпшити бізнес-середовище. До того ж під ставку 35% жоден бізнес розвиватися не може. На грошах приватних інвесторів — теж дуже важко. Треба розвиватися на кредитах: у фонд гарантування кредитів ЄС погодився вкласти 45 мільйонів євро, і цей механізм даватиме змогу або здешевлювати відсоткову ставку за кредитами, або зменшувати заставу.

«Враховуючи досвід наших колег з Вишеградської четвірки та ЄС, ми бачимо, що інструменти державної допомоги погано працюють — їхня ефективність становить приблизно 18%. А от інші інструменти, скажімо, ефективна робота фонду гарантування кредитів, дають більший ефект для ринку. Тому держава має створити інструменти, очистити середовище й відійти в бік, аби дати змогу розвиватися малому й середньому бізнесу», — вважає Юлія Клименко.

Зі словами подяки звернувся до учасників зустрічі голова облдержадміністрації Валерій Коровій, зауваживши, що на тлі інших областей Вінниччина досить потужно розвивається в промисловому, аграрному бізнесі, у сфері послуг. А голова обласної ради Анатолій Олійник повідомив, що депутатський корпус нового скликання ухвалив програми, спрямовані на стимулювання роботи з підтримки малого й середнього бізнесу.

Під час конференції «Вишеград для України: розвиток малого та середнього бізнесу» угорські, чеські, польські та словацькі посадовці й фахівці обговорили з українськими колегами та бізнесменами роль держави в розвитку малого та середнього бізнесу, позитивний досвід у регулюванні та фінансуванні, вихід на нові ринки та інструменти бізнес-співпраці тощо.

«Я вражений потужністю і важливістю малого і середнього бізнесу в Україні, на який припадає 60% ВВП. Це дуже хороший показник. Обговорили ми й подальшу співпрацю Вишеградської четвірки, а саме започаткування нової програми наших виїзних конференцій», — резюмував Ярослав Лудва.