ЗМАГАННЯ РОБОТІВ

Понад 20 команд з України  та Білорусі випробували на швидкість власноруч  зроблені «розумні» боліди

Третій тур третього сезону міжнародних змагань з перегонів автономних роботів Roborace 2012/2013 втретє відбувся у Чернівцях. Усі три призові місця взяли команди з Івано-Франківська — TopNode, Robot-711 та TopNode-2.

Чернівці чекали ще на учасників з Польщі, Румунії і Росії, але ті не змогли приїхати і тепер дуже жалкують. Адже цьогорічні змагання мали ще й неформальну частину (дружні зустрічі команд, обмін досвідом), яка виявилась не менш захоплюючою, аніж, власне, самі перегони автоплатформ. Представлені машини — мініатюрні мобільні роботи з автоматичним радіокеруванням — повинні були на спеціальних бігових доріжках продемонструвати стабільну роботу електроніки і на високій швидкості пройти десять кіл складної траси, уникаючи при цьому зіткнень із суперниками і штучно створеними перепонами.

— Це великий прогрес, бо на перших змаганнях ми ставили учасникам за мету хоча б узагалі дістатися фінішу зі своїми технічними витворами, — розповідає Остап Круцкевич, член правління Асоціації робототехніки України. — Рівень змагань зростає разом з рівнем представленої на них техніки. Роботи змінилися кардинально. 

Особливістю чернівецького турніру став також масовий старт роботів, що перетворився на захоплююче видовище і додав усім адреналіну. Більш динамічним зробила його ще одна новинка — пітстопи (технічні зупинки) для команд. Запровадили і обов’язковий техогляд перед перегонами, аби стандартизувати машини.

Зрозуміло, що насправді змагалися не роботи, а їхні розробники. Хоча Roborace не обмежує вік учасників, ними, зазвичай, є студенти технічних вишів. Вони програмують «інтелект» свого пристрою, розробляють алгоритм його роботи, конструктив з обчислювальним центром, сенсорною системою, що грунтується на інфрачервоних та ультразвукових датчиках.

Свого робота команда з Чернівців W3 Force створювала і випробовувала на базі гуртка «Робототехніка» Чернівецького обласного центру науково-технічної творчості учнівської молоді. З механікою студентам допомогли розібратися керівники гуртка «Трасове автомоделювання», а з електронними платами — у радіогуртку.

Змагання з перегонів «розумних» роботів-машинок у Чернівцях завжди перетворюється на яскраве видовище. Фото Ірини ГРИГОРАЩУК

З ПЕРШИХ ВУСТ 

Степан МЕЛЬНИЧУК,
ректор Чернівецького національного
університету ім. Ю.Федьковича:

— Ці змагання — чудова нагода для студентів «обкатати» на практиці отримані у вишах знання, підвищити рівень професійної підготовки. Їх подальші перемоги починаються саме тут. Турнір стимулює творчий, інтелектуальний розвиток молоді, популяризує робототехніку, інформаційні технології. Радує, що останніми роками більшої популярності серед абітурієнтів набувають інженерні спеціальності. Тому наш університет, зокрема факультет комп’ютерних наук і кафедра комп’ютерних систем і мереж, уже кілька років поспіль є співорганізатором турніру.

ДОВІДКА «УК»

Roborace — технічні змагання, аналог відомих гонок «Формула-1», започатковані Асоціацією робототехніки України, яка активно популяризує технічну творчість у сфері високих технологій. Турнір орієнтований на молодіжну аудиторію.