ЗАСІДАННЯ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ

Лише особистий досвід учителів, правильне світосприйняття і взаєморозуміння з учнями здатні підготувати гідних громадян своєї країни

Початок жовтня, за доброю давньою традицією, асоціюється в нас із професійним святом освітян — Днем учителя, який відзначають не лише у школах чи дитячих садочках, а став усенародним і улюбленим. Безліч осінніх квітів і усмішок довкола створюють неповторну атмосферу. «Чудово, що існує таке свято, коли  вчитель стає на п’єдестал пошани і поваги. Адже це не тільки людина, яка несе знання і мудрість. Учитель —також виконавець найпочеснішої місії на Землі: дарувати духовність і мораль молодому поколінню», — саме так з урядової трибуни охарактеризував Прем’єр-міністр Микола Азаров значення цього свята для кожного українця.

Вітання й святкування завжди є чудовим приводом озирнутися назад і водночас визначити нагальні проблеми, окреслити шляхи їх розв’язання. 

Важко не погодитися з главою уряду, що вимоги до вчителів за всіх часів були, є і будуть високими: «Сьогодні вчитель повинен бути не тільки професійно грамотним, володіти новітніми засобами та методиками навчання, а й усвідомлювати суть глибоких змін у суспільстві».

Важливо не стільки вимагати від учнів виконання програм і засвоєння матеріалу. Найголовніше завдання педагогів — навчити дітей самостійно мислити, приймати рішення й відповідати за свої вчинки. Про це не йдеться у жодному підручнику точних, гуманітарних чи природничих наук. Лише особистий досвід, правильне світосприйняття і взаєморозуміння з учнями дадуть бажаний ефект — аби нинішні діти ставали гідними громадянами своєї країни.

Прем'єр пообіцяв підвищити зарплату вчителям. Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ

Освітянські пріоритети

Нагадав Микола Азаров і про увагу уряду до освітянської галузі, зокрема про зусилля щодо піднесення престижності роботи педагогів. На його думку, цьому слугує поступове підвищення оплати праці освітян: «Наприклад, середньомісячна заробітна плата вчителя першої категорії із 2009 року вже  зросла на 1200 грн (майже в 1,7 раза). На кінець цього року вона становитиме майже 3 тис. грн, а до кінця наступного наблизиться до 3,5 тисячі». Він пообіцяв і в майбутньому не забувати про підвищення матеріальної винагороди педагогам.

Звичайно, ні високі слова, ні обіцянки «золотих гір» не спрацюють без належного забезпечення шкіл підручниками, посібниками, науковим приладдям, новими комп’ютерами. З нагоди свята Микола Азаров вирішив не зайвим укотре відзвітувати про зроблене для галузі. Так, до 1 вересня збудовано і капітально відремонтовано понад 2,5 тис. приміщень шкіл. Уперше за всі роки незалежності абсолютно всі першокласники вчасно отримали нові підручники. Надруковано та вчасно доставлено 63 назви підручників загальним накладом 4 млн 345 тис. примірників. Школи, і це також уперше, отримали 15 тис. комп’ютерів, а діти — шкільні автобуси, яких цьогоріч закуплено рекордну кількість — майже тисячу одиниць.

Контроль за подальшою експлуатацією техніки Прем’єр поклав на МОНмолодьспорт, МВС, державні місцеві адміністрації. Останні у супрязі з Міністерством фінансів, формуючи бюджетні плани наступного року, зобов’язані також врахувати житлові потреби педагогів. Микола Азаров мав на увазі реалізацію програм у форматі «30 на 70», молодіжне житлове будівництво, надання кредитів під 3% річних. Для того, щоб ці програми ефективно запрацювали і для педагогів, глава уряду закликав розглянути питання сплати першого внеску за рахунок бюджетних коштів. Ось для чого потрібне згадане планування витрат на 2013 рік.

Прем’єр із задоволенням зазначив, що в деяких областях місцева влада розпочала роботу за власною ініціативою. «Наголошую, розв’язання проблеми забезпеченості вчителів житлом повинно бути одним із першочергових на порядку денному всіх рівнів влади», — неоднозначно дав зрозуміти Микола Азаров.

Зернинка до зернинки

Гаряча пора нині і в хліборобів. Збір пізніх зернових і закладення майбутнього врожаю озимини вийшли на фінішну пряму. Приміром, соняшник зібрано на 80% загальної площі, отримано 5,8 млн тонн насіння. Кукурудзу зібрано більш як на 40% площ, отримано 7,2 млн тонн. Валовий збір цих культур очікується на рівні попередніх років. Уже засіяно більшу частину озимої пшениці (73%) і жита (87%). Таким чином, сьогодні закладається основа врожаю наступного року. І основа доволі непогана.

Оптимізм у Миколи Азарова викликає попит на пшеницю та сприятлива цінова ситуація на світових ринках. Тож поставлене завдання збільшити площу під озимою пшеницею не менш ніж на 100 тис. гектарів видається цілком слушним.

«Нещодавно ми зробили привабливішими форвардні закупівлі для сільгоспвиробників, — продовжив аграрну тематику глава уряду. — Можливо, одночасно із завершенням розрахунків та передачею зерна цього року необхідно розпочинати нову кампанію форвардних закупівель зерна врожаю наступного року».

На його думку, аванси, які отримають аграрії від держави при застосуванні такого механізму, по суті є безвідсотковим кредитуванням. Що нині  вкрай актуально для сільгоспвиробників. При цьому не можна забувати й про мету істотно збільшити врожаї зернових упродовж на?ступних п’яти років для посилення експортних позицій України.

ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСIДАННI УРЯДУ

♦ Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо фінансової підтримки громадських об’єднань (проект Закону);

♦ Про метрологію та метрологічну діяльність (проект Закону);

♦ Про затвердження режиму округу і зон санітарної охорони курорту Слов’янськ (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для фінансової підтримки розвитку наукової інфраструктури у сфері економічного розвитку і торгівлі (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про затвердження плану заходів щодо реалізації Концепції діяльності та розвитку Державної телерадіокомпанії «Культура» (розпорядження уряду).