ПІДСУМКИ

За даними управління зв’язків з громадськістю (УГЗ) МВС, в новорічну ніч  грубих порушень громадського порядку не зафіксовано

Традиційні масові святкування у всеукраїнському масштабі  чимало  працівників МВС  зустрічають, на відміну від більшості співвітчизників, на робочому місці. І в новорічну ніч, коли на вулиці міст і сіл виходять сотні тисяч людей, щоб взяти участь у масових заходах, міліціонери працюють у посиленому режимі, охороняючи громадський порядок. Не стала винятком із правил і зустріч 2013 року. У ніч з 31 грудня на 1 січня в Україні відбулося понад 1,2 тисячі новорічних масових заходів, у яких узяли участь майже 1,2 млн громадян. Щоб свято пройшло без інцидентів та надзвичайних подій, до участі у забезпеченні охорони громадського порядку було залучено понад 14 тисяч працівників внутрішніх справ.

Найвелелюднішими були святкування у Дніпропетровській області, де у 46 масових заходах узяло участь понад 350 тисяч жителів, та на Закарпатті, де на площі міст і сіл у новорічну ніч вийшло майже 135 тисяч людей. Біля головної української ялинки у столиці зібралося понад 25 тисяч киян та гостей міста. У столиці охорону громадського порядку забезпечувала понад тисяча правоохоронців.  За повідомленням УГЗ МВС України, під час проведення масових заходів керівництво правоохоронних органів поставило своїм підлеглим чітке завдання: не допустити грубих порушень громадського порядку. І вони його успішно виконали.

Щоправда, не обійшлося  і без кількох прикрих випадків, під∂рунтям яких стала неадекватна поведінка тих, хто сів у цю ніч за кермо. Зокрема в місті Алчевську 22-річний водій автомобіля «ВАЗ», перебуваючи у нетверезому стані після зустрічі  Нового року,  проїжджав повз центральну ялинку міста, де в цей час відбувалися масові гуляння. Люди почали кидати пластикові пляшки в бік проїжджої частини. Водієві здалося, що хтось спеціально поцілив у його авто, і він вирішив покарати винного. Він скерував свою машину на площу до ялинки і  травмував жителя міста, якого з переломом ноги доставили до міської лікарні. Сам водій із місця події зник, проте вже через 10 хвилин працівники ДАІ встановили його місце перебування  й затримали. Решту новорічної ночі та наступні святкові дні йому доведеться провести у слідчому ізоляторі.

Схожий випадок стався і в Івано-Франківську, де 20-річний   житель обласного центру на своєму авто врізався в натовп людей, що зібралися біля ялинки на центральній площі міста. Внаслідок цього по медичну допомогу звернулося 8 осіб. І хоч водій з місця події втік, уже через кілька годин міліція встановила його особу.

Як і в попередньому випадку, проти винуватця порушено кримінальне провадження.

На відміну від інших святкувань, новорічні мають ще одну небезпечну специфіку — масове використання петард та інших піротехнічних засобів, які становлять небезпеку для людей. Тому правоохоронці напередодні Нового року перевірили діяльність понад 14 тисяч торговельних закладів, які займаються збутом піротехніки. Виявили та вилучили з незаконного обігу майже 800 тисяч піротехнічних виробів, завдяки чому запобігли ймовірним нещасним випадкам, які могли статися внаслідок використання нестандартної та простроченої продукції.

І хоч формально зустріч Нового року в минулому, новорічні святкування через кілька днів переростуть у різдвяні. Тому правоохоронцям розслаблятися ніколи. Вони продовжують нести службу в посиленому режимі.