МІСЦЕВІ ПРОЕКТИ

Жителі приміського села дочекалися газу

У селі Криворіжжя, що за 10 кілометрів від міста Нова Одеса, запалили символічний факел. Це означає: до села прийшов газ. Люди чекали його ще з початку 1990-х років. Розповідають, що газові труби прокладали три рази, стільки ж готували проектно-кошторисну документацію. Втім, труби викопували, а проекти застарівали.

У 2010 році громада села однозначно постановила на зборах, що газифікацію слід довести до ладу. Як розповідає керівник місцевого громадського об’єднання «Тепло» Віталій Семикін, «ми визначилися з підрядниками, зареєстрували своє громадське об’єднання, розпочали збір коштів та водночас звернулися по допомогу до Новоодеської міської ради і облдержадміністрації. Нам повірили, що ми здатні самі заплатити за розвідний газопровід по селу. За рахунок коштів нашого об’єднання було побудовано газові мережі в населеному пункті протяжністю 4,8 кілометра. А невдовзі ми дізналися про позитивне вирішення питання щодо будівництва підвідного газопроводу до села».

Усього в Криворіжжі проживає 450 чоловік, половина дворів вже вступила у громадське об’єднання та внесла свою частку у спільну справу. І хоча «задоволення» з підключення газу до оселі не з дешевих, до 20 тисяч гривень з родини, люди повірили, взяли кредити.

Голова облдержадміністрації Микола Круглов та юний житель села запалили факел. Фото автора

Миколаївська облдержадміністрація, відреагувавши на звернення громади, винесла на розгляд сесії обласної ради питання про фінансування будівництва. А в березні 2013 року обласна рада підтримала ініціативу виконавчого органу та виділила понад 675 тисяч гривень на підвідний газопровід для Криворіжжя. Нарешті, роботи з будівництва газопроводу до села завершені.

З цього приводу в селі влаштували свято. Присутніх на урочистостях своїми виступами порадували народний хор «Горицвіт», духовий оркестр Новоодеського будинку культури і найменші мешканці Криворіжжя, вихованці місцевого дитсадочка. Запалав блакитний вогник у символічному факелі, розрізано червону стрічку. Голова облдержадміністрації Микола Круглов особисто привітав із радісною подією Тамару Василівну Кучер, ветерана праці, колишню доярку колгоспу «Шлях до комунізму», та вручив жінці подарунок — газовий конвектор.

Також голова облдержадміністрації повідомив, що загалом по області роботи з газифікації населених пунктів цього року порівняно з минулим дещо уповільнилися. На Миколаївщині чекають затвердження фінансового плану НАК «Нафтогаз України», тоді всі заплановані роботи будуть завершені. Попереду — газифікація сіл у Доманівському, Первомайському, Братському районах.