РОТАЦІЯ

Президент США пропонує на посаду посла своєї держави в Україні кар’єрного дипломата Джеффрі Р. Пайятта

Найімовірніше,  новий посол прибуде до нас улітку. Адже зазвичай американські дипломати перебувають в одній  країні 3—4 роки, а  Джон Френсіс Теффт, який нині  очолює представництво США, призначений у листопаді 2009-го і нещодавно  в  інтерв’ю журналістам зазначив, що  збирається полишити Україну саме теплої пори. Тож жодних таємних намірів у зміні шукати не треба —  це планова ротація. 

Джеффрі Р. Пайятт — кар’єрний дипломат вищого ешелону дипломатичної служби США, який має за плечима 22 роки роботи у державному департаменті, під час якої донині здебільшого зосереджувався на Азії та Латинській Америці, зазначається в прес-релізі посольства США в Україні.

У травні 2010 року обійняв посаду головного заступника помічника державного секретаря — заступника керівника Бюро з питань Південної і Центральної Азії.  Перед цим, із серпня 2007 року, був заступником голови дипломатичної місії США при Міжнародному агентстві з атомної енергії та міжнародних організаціях у Відні.

З 2002-го по 2007 рік Джеффрі Пайятт служив у посольстві США в Індії спочатку як радник-посланник з політичних справ, а з червня 2006 року — як заступник керівника дипломатичної місії.  На цій посаді він керував щоденною оперативною діяльністю одного з найбільших і найшвидше зростаючих посольств США за кордоном.

До призначення в Індію він працював у генеральному консульстві США в Гонконзі, займаючись діалогом з питань торгівлі та експортного контролю із цим Особливим адміністративним регіоном Китаю. З 1997-го по 1999 рік він був керівником американського консульства у Лахорі, представляючи США у цьому найбільшому і політично найважливішому регіоні Пакистану.

До вступу на дипломатичну службу кандидат на посаду нового американського посла в нашій державі працював у аналітичній організації «Міжамериканський діалог», яка організує спілкування провідних діячів і мислителів американських континентів.

На думку експертів, дипломат, який має неабиякий авторитет у президента США, стане його очима й вухами у нашій країні. Він не кризовий  менеджер, а виважений парламентер.

ДОСЬЄ «УК»

Джеффрі ПАЙЯТТ. Народився 16 листопада 1963 р. у передмісті Сан-Дієго, Каліфорнія. Отримав ступінь магістра в галузі міжнародних відносин в Єльському університеті і ступінь бакалавра політології в Університеті Каліфорнії. У них з дружиною Мері двоє дітей —  21-річний син Вільям і 19-річна донька Клер.