ЗИМА СПИТАЄ

Хоч готувалися до холодів ще з самої весни, все-таки впоралися не скрізь

Картинка щоосені одна й та сама: розриті вулиці, на яких працюють ремонтники, трубоукладачі. Тепловики ще сьогодні латають комунікації, хоч 15 жовтня вже не за горами. Одна з ознак осені — численні наради щодо прискорення ремонтних робіт. Такі зібрання цього року, приміром, пройшли у всіх районах Черкащини, а в деяких — і не раз. Вони, як правило, завершуються оптимістично: мовляв, сезон розпочнемо своєчасно.

«Самотня» чигиринська котельня

Однак самого оптимізму, вочевидь, замало. Недавно на засіданні Мінрегіону згадувалося, зокрема, що в Чигирині теплогенеруюче устаткування в аварійному стані. Ситуація на центральній газовій котельні госпрозрахункового підприємства «Чигиринські теплові мережі» зовсім непроста. Нещодавно обговорювали її на засіданні комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій райдержадміністрації. Річ у тому, що опалювальний сезон тут можуть розпочати лише з одним котлом на цій котельні. І хоч він, як вважають керівники тепломереж, справний, а його потужність забезпечить нормальний температурний режим, другий, резервний, котел не придатний для експлуатації. А це означає, що «раптом щось», то місто може залишитися без опалення. 

— Підприємство «Чигиринські теплові мережі» ще торік подало пропозиції й документи щодо входження до пілотного проекту заміни двох водогрійних котлів за рахунок коштів держбюджету на ефективніші, — розповів перший заступник голови райдержадміністрації Василь Лисий. — Також підприємство намагалося залучити кошти, які виділяються на здійснення державної програми енергоефективності. На жаль, ці пропозиції не підтримані. Тепловики ж не мають власних обігових коштів на капремонт котельні або її реконструкцію.

Після того, як фахівці визнали устаткування несправним і не допустили  його до експлуатації, рішенням сесії обласної ради виділено 846 тис. грн на реконструкцію центральної міської котельні. Нині роботи тривають, зокрема демонтовано старий котел та підготовлено фундамент для монтажу нового.

Небезпідставні побоювання чигиринців щодо своєчасного початку опалювального сезону залишаються.

Чи встигнуть перекласти труби до холодів? Фото з сайту livejournal.com

Гідравлічні випробуванняне проведені 

Мороз по шкірі пройшов і в черкасців, коли дізналися про суперечку між службами утримання будинків міськвиконкому, КПТМ «Черкаситеплокомуненерго» та міською ТЕЦ. Попри заяви департаменту житлово-комунального комплексу міськвиконкому про майже повну готовність до зими, зауважив директор КП «Черкаситеплокомуненерго» Павло Карась, він ще не підписав жодного акта готовності будинків до опалювального сезону, адже гідравлічні випробування всередині приміщень не проведені. Якщо служби утримання будинків не зроблять цього до початку сезону, теплоносій на будинки не подадуть. Така сама позиція і керівництва ТЕЦ. Претензії логічні й справедливі, каже колишній директор департаменту ЖКГ Василь Старіков:

— Акти готовності будинків до зими повинні готувати СУБи разом із представником міської ТЕЦ чи «Черкаситеплокомуненерго» — залежно від того, хто з них подає тепло будинку. Затверджує ці акти обласна житлово-комунальна інспекція. Ми раніше це щороку робили…

Однак такий підхід чомусь став новиною не тільки для відповідних служб міськвиконкому, а й для міського голови Сергія Одарича. Він заявив, що тривогами щодо невипробуваних внутрішньобудинкових мереж не переймається, а підготовка ЖКГ до зими, мовляв, іде за планом. І порадив керівникам заспокоїтися, адже «процес випробування внутрішньобудинкових мереж проходить цілком нормально, як і в попередні роки. Ніяких відхилень немає. Будинки готують, здають, системи випробовують», тож пан Одарич не бачить «сьогодні жодних причин для хвилювань».

Звичайно, олімпійський спокій міського голови заслуговує на повагу. Якби ж тільки «в попередні роки», на які він посилається, в місті не виникало проблем з опаленням та подачею води… Парадокс ще й у тому, що у заручниках одночасно опиняються і мешканці, і тепловики.

Дайте 30 теплих днів!

Та й стан мереж у комунальному секторі, як зауважують  фахівці, дуже проблемний. Більшість багатоповерхівок, збудованих ще у 50—70-х роках минулого століття, за останні 20 років жодного разу капітально не ремонтували. Якщо найближчим часом не розпочати повну заміну систем життєзабезпечення старих будівель, то за кілька років може статися неконтрольована руйнація інфраструктури. Житловий фонд потребує повної реконструкції внутрішніх мереж. Те саме стосується й підземних комунікацій. 

Майже у всіх багатоповерхівках, якими опікується Придніпровська СУБ,  життєзабезпечуючі системи вже давно відпрацювали нормативний термін. Їх експлуатаційні можливості перевищені в кілька разів. Тому сподіватися, що локальних поривів не буде, не доводиться. До того ж зношеність систем, які не підлягають реставрації, характерна і для «хрущовок», і для новіших будинків. Фінансування ж капремонту житлового фонду з держбюджету забезпечує потреби хіба що на 8—10%.

Ще одна проблема, яка давно турбує жителів обласного центру, — стан міських доріг.  Розмови про необхідність їх капремонту йдуть не один десяток років. Попри обіцянку розпочати його ще навесні, міська влада все зволікала. Розпочаті нещодавно роботи на дорогах ще далекі до закінчення. Як повідомив Сергій Одарич, аби їх завершити, потрібно ще 30 днів гарної погоди. Хто ж таку благодать забезпечить? Якщо раніше бракувало коштів, були проблеми зі спецтехнікою, виробництвом асфальту, то зараз нібито все є. Ось тільки темпів немає. Складається враження, що дехто  й розраховує на зниження температури та осінню негоду, щоб виправдати зволікання.