СПІВПРАЦЯ

Попри успішність реформ усередині країни,  ця кавказька держава хоче перейняти у нас
міжнародний досвід

Україна та Грузія мають потенціал для подальшого розвитку двосторонніх відносин. Такими словами Президент Віктор Янукович розпочав зустріч із міністром закордонних справ Грузії Гріголом Вашадзе. «Наші відносини з Грузією, особливо торговельно-економічні, розвиваються по висхідній. У нас поступово зростає товарообіг», — передає слова Президента його прес-служба.

Глава держави також високо оцінив результати реформ, які нині реалізує Грузія. «Ті реформи, які ви розпочали, позитивно впливають на життя грузинського народу, і це добре», — акцентував Віктор Янукович.

Ця розмова знайшла підтвердження і під час зустрічі міністрів закордонних справ двох країн. Головний дипломат України Костянтин Грищенко заявив на підсумковій прес-конференції, що двосторонній товарообіг за підсумками 2012 року становитиме мільярд доларів. І це завдяки тому, що торговельно-економічні зв’язки країн нині активно розвиваються.

Віктор Янукович: досвідом поділимося залюбки. Фото Михайла МАРКІВА

Грігол Вашадзе, у свою чергу, висловив сподівання, що забезпечити товарообіг в мільярд доларів цілком реально, бо Україна залишається лідером грузинських торговельно-економічних відносин.

Ще однією темою переговорів керівників дипломатичних відомств стало питання євроінтеграції. На думку Костянтина Грищенка, наша країна не призупиняла процес наближення до Європейського Союзу: «Україна завершила масштабні переговори з ЄС щодо підписання Угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі. Це нам вдалося зробити за два останні роки. Тож не відчувається, що ми десь зупинилися в процесі євроінтеграції».

Він зазначив, що нині тривають активні консультації з усіх секторальних питань, проводиться технічна підготовка до підписання Угоди про асоціацію як з боку України, так і з боку ЄС. Зокрема, Україна і Євросоюз ведуть активний діалог з питань безпеки і боротьби з піратством.

Міністр також акцентував на тому, що вступ до Євросоюзу залишається головною метою нашої країни, але при цьому, за його словами, всередині ЄС відбуваються складні процеси, зокрема пошук розв’язання проблеми єврозони.

«Ми розраховуємо, що знайдеться час у тих, хто вирішує питання, як в столицях, так і в Брюсселі для того, аби розібратися — що ж відбувається в Україні, а не просто бачити ту картинку, яка легко сприймається, але не завжди відповідає реальності», — передає слова Костянтина Грищенка УНІАН.

А Грігол Вашадзе зазначив, що Грузія дуже цінує консультації з Україною у питанні євроінтеграції: «Багато чого ми у вас навчилися і перейняли».

Міністр закордонних справ вважає, що Україна перебуває попереду Грузії в питанні євроінтеграції та успішно веде переговори з ЄС за всіма фундаментальними напрямками. А відтак Грузія сподівається на підтримку України в процесі інтеграції до ЄС, повідомляє РБК-Україна.

На прес-конференції також стало відомо, що Україна і Грузія підписали спільну заяву з нагоди 20-річчя встановлення дипломатичних відносин (21 липня 1992 року). А під час переговорів сторони обговорили всі питання двосторонньої співпраці. У цьому контексті міністр закордонних справ Грузії зазначив, що здебільшого йшлося про політичне і економічне співробітництво. «Україна залишається одним із лідерів наших економічних відносин... Сподіваємося, що в кінці року, коли в Україні і Грузії пройдуть вибори, ми проведемо ще одну зустріч», — додав він.

Посол окремо відзначив зростання кількості українських туристів у Грузії. З початку 2012 року їхня кількість зросла на 50% порівняно з попереднім роком. «Ми цьому дуже раді і сподіваємося, що ця тенденція збережеться. Ми сприятимемо цьому», — додав він. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»