СТАБІЛЬНІСТЬ  

«Шахтар» у домашньому матчі Ліги чемпіонів укотре розчарував своїх уболівальників і залишився за бортом єврокубків

Після чотирьох попередніх турів групового турніру Ліги чемпіонів «Шахтарю» відступати вже було нікуди. Адже з’явилася реальна загроза того, що Донецьк і вся Україна можуть залишитися без свого єдиного представника в найпрестижнішому європейському турнірі. «З усіма клубами таке буває, і те, що з нами сталося, це не практика, а виняток, — розмірковував напередодні поєдинку президент ФК «Шахтар» Рінат Ахметов. — Тому ми не збираємося опускати руки… Якщо ми далі гратимемо в Лізі Європи, то це, звичайно, невдача. Але якщо таки проб’ємося до наступного етапу Ліги чемпіонів, гравці заслуговуватимуть похвали». 

Тобто перед домашнім поєдинком гірники виявилися просто супермотивованими, бо й справді: або пан, або пропав. Не маючи жодної перемоги в чотирьох зустрічах групового турніру, чемпіони України не приховували бажання нарешті виправитися за попередні невдачі, взяти максимум очок у останньому домашньому поєдинку і залишити за собою шанси на вихід з групи. Щоправда, тепер донеччанам міг би допомогти й недавній кривдник — пітерський «Зеніт», який у паралельному матчі мав перемагати зухвальця і «грозу авторитетів» кіпрський АПОЕЛ. Втім, певна річ, насамперед гірникам потрібно було вигравати в «Порту».

«Обидві команди на старті вважалися фаворитами, та, на жаль, все виявилося складнішим, — зазначив перед матчем наставник гірників Мірча Луческу. — І тому цей поєдинок вирішуватиме, у кого залишаться шанси на вихід із групи. Шкода тільки, що не все залежить тільки від нас, та все ж ми ще не сказали свого останнього слова…»

Португальські бразильці залишили українських з носом. Фото УНІАН

Цього вечора донецькі уболівальники, вираховуючи шанси на перемогу своєї команди, вголос розмірковували, що «Шахтар» отримав на підмогу не тільки дванадцятого гравця (заповнені трибуни «Донбас Арени»), а й тринадцятого — «Діда Мороза». Адже на термометрі було від -5 до -7 і тому морозець міг зіграти проти теплолюбних португальців. Хоча, погодьтеся, донецьких бразильців теж важко назвати стійкими до холоднечі пізнього морозного вечора.

Та спершу крижаним холодом повіяло з Росії: «Зеніт» так і не зміг подужати АПОЕЛ, і донеччани тепер могли змагатися тільки за те, аби потрапити бодай до Ліги Європи. Втім, навіть ці надії не збулися: гірники двічі влучили у штанги воріт португальців, отримали в свої ворота два м’ячі і, набравши два очки в п’яти зустрічах, безнадійно залишилися на останньому місці в групі.

— Найперше, що хочу сказати, так це попросити вибачення у вболівальників за виступи в Лізі чемпіонів у цьому році, — зітхав Мірча Луческу. — Це для нас великий урок… У нас наймолодша команда в Лізі чемпіонів, і я чекав більшого від молодих гравців, які, схоже, ще не готові виступати на такому рівні. Отож багато з них повинні зробити певні висновки…

А тим часом уболівальники вже зробили свої висновки. Оцінивши цьогорічну провальну гру «Шахтаря» на «двійку», вони залишали трибуни ще до закінчення програного матчу.

— Не наш день! — вицокуючи зубами, буркнув один.

— І не наш рік, — огризнувся інший.

А любителям комп’ю?терних ігор, певне, пригадалася канва однієї з них, де героїв різних фільмів зіштовхують між собою. От лише фільми ці занадто різні…

ТАБЛО «УК»

Ліга чемпіонів, груповий турнір, 5-й тур

Група G:

Шахтар — Порту — 0:2 Голи: Халк (79), Рац (90, автогол)

Зеніт — АПОЕЛ — 0:0

                   І    В   Н   П   М   О

АПОЕЛ    5    2    3   0   6-4    9

Зеніт         5    2    2   1   7-5    8

Порту       5    2    1   2   7-7    7

Шахтар     5    0    2   3   4-8   2