У центрі міста, на набережній річки Лопань, флористи створили  безперервний  ланцюжок із живих квітів завдовжки майже 2,8 кілометра. Така гігантська клумба стала не лише яскравим видовищем, а й світовим рекордом.  Щоб зафіксувати  його, представникам Книги рекордів Гіннесса довелося ходити з лінійкою набережною три години. Після цього вони підтвердили, що рекорд харків’ян майже на 800 метрів перевищує попередній, встановлений у нідерландському місті Тілбург 2009 року.

Як поінформувала  провідний фахівець компанії — організатора рекорду Лілія Чернега,  для утворення квіткового ланцюга флористам довелося використати  80 тисяч чорнобривців і петуній, а також шість тисяч горщиків.

Рослини виростили в тепличному комплексі селища Хорошеве під  Харковом. Горщики з квітами  встановили вздовж набережної протягом тижня. Над проектом працювали 15 дівчат-флористок. Допомогу їм надавав голландський фахівець Барт ван дер Елскен, володар багатьох квіткових рекордів, зокрема й рекорду Гіннесса. Він, наприклад, створив найбільший у світі букет завширшки 9 і завдовжки 28 метрів 60 сантиметрів. Щодо вибору квітів для довжелезної  харківської клумби, то їх  обрали за  витривалістю сортів, які б  могли протриматися  якнайдовше.

Сам Барт ван дер Елскен розповів, що працювати  у Харкові було приємно, хоч і дуже складно. «Флористам знадобилося три місяці, щоб  виростити і підготувати рослини. А потім їх потрібно було правильно розмістити:  контейнер повинен щільно торкатися контейнера, а квітка — квітки. Якщо десь проміжок, це вже не зараховується. Складна робота, та фантастично красиво», — зазначив флорист.

Міська набережна, уквітчана синьо-жовтими рослинами, радувала харків’ян та гостей міста  впродовж тижня, а потім рекордний витвір флористів розібрали і розвезли у школи. Так незвичайно флористи привітали учнів з Днем знань.  На їхню думку,  квіти з найдовшої у світі клумби ще довго радуватимуть школярів красою, адже цвістимуть аж до морозів. Діти більше всміхатимуться і краще вчитимуться.