ТЕПЛИЙ КИЇВ

Головну вулицю столиці прикрасили шестиметровою в’язаною шапкою

Дарина Фіалко
для «Урядового кур’єра»,
Володимир Заїка
(фото)
«Урядовий кур’єр»

«Основна наша мета — зігріти Київ. Ми вирішили, що саме шапка має бути центральним об’єктом, адже вона зігріває найважливіше — голову», — пояснила організатор виставки Вікторія Загоруйко.

На додаток у в’язаний одяг вбрали дерева, ліхтарі центральної вулиці Києва, «авто». Ще одна родзинка плетеного проекту — «в’язані» поштові скриньки, до яких можна вкинути листівки, обрані всередині шапки. Щовечора організатори проекту «Теплий Київ» віддаватимуть листи до «Укрпошти», щоб листівки дійшли до адресатів. Таким чином кожний охочий може зробити несподівану приємність близьким людям.

Над вив’язуванням об’єктів працювали приблизно два місяці. Здебільшого до роботи залучали в’язальні підприємства. Однак дещо майстрині вив’язували вручну.

Так зігрівся, що й шапку зняв.

За кордоном в’язання вийшло за межі звичайного хобі й перетворилося на вид вуличного мистецтва (ярнбомбінг) приблизно п’ять років тому. Дерева, транспортні засоби у плетеному вбранні додають вулицям яскравих барв. Засновницею ярнбомбінгу (дослівно перекладається — бомбардування пряжею) вважають Магду Сейег із Техасу, яка одягнула двері власної крамниці у в’язаний чохол.

У цьому авто обігрів включати не треба.

Зазвичай до такого виду мистецтва звертаються з рекламною або соціальною метою. Зокрема, в Лондоні реалізували проект, що привертав увагу до проблем сучасного рабства. Тоді Агата Олек презентувала серію в’язаних графіті. На таких своєрідних полотнах майорів вислів Мартіна Лютера Кінга: «Неважливо, де відбувається несправедливість, вона загрожує справедливості у всьому світі». В Україні ярнбомбінгом зацікавилися 2009 року в Херсоні, а торік клени Львова прикрасили стягами країн-учасниць Євро-2012.

В’язану поштову скриньку можна побачити тільки на Хрещатику.

Проект «Теплий Київ» має рекламний характер. Натомість його творці зауважують, що ярнбомбінгом прагнули активізувати громадськість. «Дуже хочемо, щоб це набуло вірусного поширення, щоб люди почали застосовувати ярнбомбінг у своїх будинках, на подвір’ях», — зауважив співавтор проекту Володимир Сінаневич. Літні кольори в’язаних об’єктів додають тепла холодній, по-зимовому похмурій вулиці. Завітати до плетеного простору можна до 17 лютого.