Будинок, у якому проживаю з 1996 року, був, на мою думку, неправильно спроектований та побудований. А ще протягом багатьох років він експлуатується з порушенням норм чинного законодавства. Можу це стверджувати, адже за фахом я технолог будівельного виробництва з чималим стажем.

Біля будинку розташований Дарницький залізничний вокзал. А отже, щодня по кілька разів повз нього проходять великовантажні електропотяги. Але ні захистом довкілля, ні  розташованих поряд будівель та людей, що у них мешкають, ніхто не переймається. Виживаємо, як можемо, але нині будинок уже в критичному стані.

Усі вікна і двері у моїй квартирі, та й у сусідів, вкриті тріщинами. Стіни потріскані і просідають. І хоч ніякого ремонту місцевий ЖЕК робити не бажає, та й взагалі не дуже переймається наданням мешканцям якісних комунальних послуг, плату за них бере вчасно і досить високу, вищу за місцеві тарифи. Мої скарги просто ігнорують. І те, що я ветеран праці, ніякого впливу на цих працівників не має.

Хто захистить мене та моїх сусідів від руйнації будинку, а також байдужості, бездіяльності і свавілля працівників ЖЕКу?

В. КОСТЕНКО-КОСТЕНЧУК,
м. Київ

Олександр МАЗУРЧАК,
перший заступник голови
Київської міської  державної адміністрації:

— Згідно зі статтею 177 Житлового кодексу та вимог пункту 7 Правил користування приміщеннями житлових будинків, затверджених постановою Кабінету Міністрів від 24.01.2006 року №45, власники квартир зобов’язані забезпечувати схоронність жилих приміщень, бережно ставитися до санітарно-технічного та іншого обладнання і за власний рахунок проводити ремонтні роботи у власних жилих приміщеннях.

Вам неодноразово пропонували укласти угоду на утримання будинку та прибудинкової території, затверджену постановою Кабміну від  20.05.2009 року №529, від укладання якої ви відмовилися.

За результатами комісійного обстеження згаданого житлового будинку встановлено, що прибудинкову територію прибрано та очищено від снігу, побутові відходи вивозять згідно із графіком. Сходові клітки освітлені і прибираються вчасно. Ремонт покрівлі та сходових кліток у будинку проведено у 2008 році за рахунок коштів програми «Твій дім, твоє подвір’я».

Під час візуального обстеження фасаду будинку встановлено, що через тривалу його експлуатацію в деяких місцях спостерігається вивітрювання цементного розчину цегляної кладки, подекуди є тріщини. На цоколі частково відшарувалася штукатурка.

Утеплення зовнішніх стін панелей у житловому будинку не входить до типового переліку послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, які враховано у тарифі квартирної плати, затвердженому постановою Кабінету Міністрів від 20. 05. 2009 року №529 «Про затвердження Порядку формування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій і Типового договору про надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій», а виконується за рахунок бюджетних призначень.

З огляду на це, утеплення зовнішніх стін стінових панелей житлового будинку, де ви мешкаєте, буде враховано при відповідному фінансуванні.

У разі ненадання послуг або надання їх не в повному обсязі мешканці будинків можуть вимагати від виконавця послуг проведення перерахунку розміру плати відповідно до розпорядження виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) від 09. 03. 2011 року №307 «Про впорядкування надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій в м. Києві», яким затверджено структуру, періодичність та строки надання послуг з утримання будинків та прибудинкових територій, а також вимоги до якості цих послуг.