СТОЛИЦЯ

Чи зросте якість послуг ЖКГ після підняття тарифів?

Чи траплялися вам працівники ЖЕКів, які, отримавши скаргу про неналежну якість послуг, відразу бігли усувати неполадки? Скоріше люди можуть розповісти про інше: як комунальники чи не в усіх проблемах, в тому числі й своїх, намагаються звинуватити самих мешканців. І тут же розповісти, що платять вони мало, а хочуть багато...

Та нині столичні чиновники обіцяють докорінно змінити ситуацію. Перший заступник голови КМДА Олександр Мазурчак зауважив, що кияни вже найближчим часом мають відчути покращення обслуговування в комунальній сфері. Посадовець сказав комунальникам:

- Ми разом повинні зламати стереотип, який склався у киян, про житлово-експлуатаційні організації. Пам'ятайте: ви обслуговуєте мешканців будинків.

І нагадав, що сьогодні для поліпшення якості послуг є всі передумови, принагідно зауваживши, що керівникам ЖЕКів необхідно посилити кадрову роботу у всіх напрямках. Насамперед ідеться про розгляд звернень киян.

- Відтепер за відпрацювання кожної скарги відповідатиме конкретна посадова особа. А тих, хто ігноруватиме звернення громадян, буде звільнено, - підкреслив Олександр Мазурчак під час робочої наради з заступниками голів райдержадміністрацій, начальниками профільних управлінь, керівниками комунальних підприємств та ЖЕКів з питання введення нових тарифів на комунальні послуги.

Крім того, він доручив начальникам житлово-експлуатаційних організацій паспортизувати житловий фонд столиці. На кожний будинок в обов'язковому порядку ЖЕКам необхідно завести спеціальну картку і вписувати в неї перелік реально виконаних робіт з утримання цього будинку. За його словами, картотека повинна бути прозора й доступна для киян, щоб вони будь-якої миті мали змогу ознайомитись із цим документом та дізнатися, які комунальні послуги отримують за свої гроші.

Чи вплине сказане на комунальників - покаже час. Але підвищення киянам очікувати варто. В усякому разі, тарифів. У цій ситуації радує хоча б те, що КМДА вирішила все ж порадитися з киянами - провести громадські слухання...