СВЯТO

Чим здивувати близьку людину у День святого Валентина?

Про те, що у День святого Валентина потрібно робити подарунки, казали ще в XVІІ столітті. Сама думка вручати презенти 14 лютого належить англійському літописцю Семюелю Пепісу. Він переконував, що саме цього дня закохані повинні обмінюватись сувенірами.

З того часу традиція дарувати подарунки із року в рік міцніла, а в деяких країнах навіть перетворилася на вельми успішний бізнес. Приміром, американці налагодили виробництво карамелі. Японці почали випускати шоколад у вигляді фігурки святого. Закохані українці зазвичай дарують одне одному листівки та м'які іграшки, проте є й такі, хто полюбляє неординарні вітання.

Оптимально і дешево

В Україні святкувати День закоханих почали зовсім недавно -десь із кінця 1990-х років, проте традиція вже знайшла своїх прихильників. І хоча цей день не позначено в календарі червоним кольором, закохані не втрачають можливості порадувати одне одного. Безумовно, дарувати в День усіх закоханих доцільно валентинки - записки із жартівливими віршами й побажаннями. Без них цього дня не обходиться жоден презент. Щодо самих подарунків, то умовно їх можна поділити на чоловічі, жіночі та унісекс.

Найпопулярніші презенти - ті, які можна піднести як чоловікові, так і жінці. У наших співвітчизників улюбленим подарунком на це свято є м'які іграшки. Можливо, тому, що це свято у нас з'явилось недавно і святкує його переважно молодь. Проте перед тим як купувати такий, на перший погляд, невибагливий подарунок, потрібно дещо врахувати. Бажано, щоб це був котик чи інша тваринка, яка в лапках тримає сердечко із романтичним написом. Вартість такого презенту стартує від 30 грн. Якщо хочеться вразити кохану людину масштабністю задумки, в магазинах для цього є чималий вибір величеньких за розміром звірят. Ось тільки за рожевого зайця із замріяними очима завдовжки майже з метр потрібно викласти десь 300 грн.

Також останнім часом стали популярними речі, зроблені власними руками. Тут головне - не лінуватись і вишити, сплести гачком чи просто зшити щось із зображенням або у формі серця. Цікаво, що чоловіки останнім часом часто беруться за голку і вишивають справді неймовірної краси картини. Про те, що сильна стать прекрасно куховарить, і говорити не доводиться, адже це давно відомий факт. А яка ж дівчина відмовиться від шоколадного тортика?!

Та можна перекласти цю роботу і на спеціалізовані компанії. Майстрині буквально за лічені хвилини на машинці вишиють будь-який обраний замовником напис на тенісці. Такий подарунок приємно здивує і залишиться на довгу пам'ять. Вартість двох тенісок з вишивкою - 261 грн. Так само можна підписати банний халат (365 грн) або махровий рушник розміром 140х70 см - 175 грн.

Можна замовити й оригінальні чашки із зображенням світлини закоханих - 80 грн за одну штуку. А от келихи з романтичними віршиками потягнуть на 200 грн. Незвичайним презентом буде пляшка шампанського з вигравіруваними ініціалами пари на склі, і коштує 160 грн. Оригінально виглядає брелок у формі серця всього за 90 грн. Недорогим - 80 грн, - але справді оригінальним є подарунок у вигляді пазлів, зроблених із найулюбленішої фотографії пари. Тихими вечорами можна сидіти вдома та разом збирати майбутню картину. Чим не романтика?!

Стимул для мрії

А якщо йдеться про подарунок представникові чоловічої статі, краще все-таки шампанське поміняти на горілку. Зазвичай, чоловіки цей напій вважають доречнішим. А коштуватиме 0,7 літра разом із грайливим написом на пляшці 180 грн. Проте титул найеротичнішого подарунка вже кілька років тримає нижня білизна. Та це має бути не просто білизна, а з сюрпризом. Якщо даруєте труси чоловікові, на них можна було б замовити напис - "Моєму супермену" чи "Коханому розумнику". Коштує такий сюрприз усього 175 грн.

Найбільш традиційний подарунок - косметика, особливо коли йдеться про метросексуала. Такі чоловіки із задоволенням приймуть презент у вигляді парфумів, пінок та гелів для гоління, кремів, гелів для душу. І вибір цих товарів у супермаркетах чималий, і ціновий діапазон широкий. Тому кожен зможе вибрати щось із урахуванням своїх фінансових можливостей.

Якщо чоловік любить відвідувати баню чи сауну, йому сподобається шапка для парилки з яким-небудь грайливим написом. Для цього потрібно лише знайти правильні слова і обрати колір вишивки та шапки. Платите 198 грн - і головний убір з обраним написом радує близьку людину.

Подарунковий комплект, до якого входять фляжка та візитниця із нанесеними на них ініціалами, сподобається багатьом чоловікам, а обійдеться в 350 грн. Ще один великий плюс цього презенту в тому, що він підійде і близькій людині, і колезі, якому хочеться зробити щось приємне. Килимок для мишки із зображенням, приміром, машини, про яку мріє ваш коханий, стимулюватиме його якнайкраще працювати і складати на "мрію" гроші. А коштує такий стимул всього нічого - 90 грн.

Сковорідки не підходять

З подарунками для жінок все ще простіше - парфуми й квіти. Цим нехитрим правилом користується чимало чоловіків, обираючи презент для своєї другої половинки. При цьому не важливо, про яке свято йдеться. Традиційний "джентльменський набір" завжди у пригоді. Та й самі жінки не проти таких презентів. Можливо, вони не дуже оригінальні, але якщо вгадати з ароматом - чому б і ні! І вибір парфумів у нас в магазинах такий, що кожен може знайти доступний варіант. Вартість таких презентів стартує з 50 грн і досягає 2 тис. грн за ексклюзивний аромат.

Деякі особливо "просунуті" чоловіки вважають, що найкращим подарунком на 14 лютого є... капці. Мовляв, гарно, дешево і сердито. Ось так - платиш 50 грн - і все. Звісно, який же день закоханих без нових капців?! Щоправда, більшість жінок хоч і приймають такі подарунки, але особливого захвату не демонструють.

Схожа ситуація і з кухонним начинням - пательнями, каструлями, гусятницями. Українські чоловіки вважають, що це чи не найкращий презент для дружини. Щоправда, вони чомусь забувають, що це ж знаряддя кухонної праці жінки, але аж ніяк не річ особистого вжитку. Єдиний виняток із правила може бути, якщо для прекрасної половини кухня - хобі, а не повсякденна необхідність. У цьому разі гарний посуд буде доречним. Щоправда, й коштує він чимало - від 30 грн за одну тарілку, та й то якщо йдеться про вітчизняного виробника. А якщо хочеться здивувати Францією, тоді - 80 грн за один таріль. А пательню можна придбати від 100 до 300 грн.

Це ж не шуба, про яку жінка давно мріє, і ця пухнаста річ, мабуть, подарує більше радощів своїй новій власниці. До того ж, якщо хутряний виріб запакувати в коробку у вигляді сердечка, буде дуже святково. Аналогічна ситуація і з ювелірними виробами. Підвіска, сережки чи каблучка із викладеними сердечком діамантами не залишать до себе байдужим. Звісно, це обійдеться недешево, від 1,5 тис. грн, але ж якою довгою буде пам'ять про подарунок!

Якщо дуже хочеться оригінальності, тоді можна зазирнути в зоомагазин. Останніми роками модно дарувати "живі подарунки". Приміром, маленьку шиншилку, в крайньому разі можна й маленького крокодильчика чи ігуану. Щоправда, коштує такий презент 2 тис. грн і більше, але ж який незвичайний!

A ЯК У НИХ?

Свято для закоханих і хворих

Чимало країн святкують День святого Валентина, і цей день уже встиг обрости традиціями, якими наділила його та чи інша країна. Проте суть його одна - кохання, яке поза часом, і це завжди свято.

Приміром, в Італії День святого Валентина називають солодким, адже саме на це свято мешканці традиційно дарують одне одному солодощі.

 

А от у Франції в цей день уперше була втілена в життя ідея послань-чотиривіршів. А ще французи проводять різноманітні романтичні конкурси, приміром, хто із закоханих найдовше співатиме серенаду.


Японці конкурс дещо вдосконалили. Цього дня вони проводять випробування на найдовше та пристрасне послання. Хлопці та дівчата підіймаються на поміст і звідти кричать по черзі свої освідчення в коханні.


У поляків прийнято щороку в День святого Валентина відвідувати Познанську митрополію, де нібито покояться мощі святого Валентина, а також висить ікона святого Валентина, яку вважають чудотворною. Поляки вірять, що ця ікона допоможе у розв'язанні навіть найбезнадійніших любовних проблем.


А в Данії закохані воліють посилати одне одному букети засушених квітів. До сих пір відомі деякі старовинні традиції. Розповсюджений англійський звичай - вибір "Валентини". Тобто на свято парубки сходились на загальні збори, де писали на пергаменті імена дівчат, і після цього кожен із них тягнув жереб. Те ім'я, яке витягував парубок, зобов'язувало його на цілий наступний рік аж до наступного свята: він повинен бути її "Валентином", а обрана ним дівчина - його "Валентиною".


Чи не найвеселіше святкування Дня усіх закоханих проходить на Ямайці. В цей день на курортах країни відбуваються екзотичні весілля. Сюди приїжджають закохані з усього світу, щоб поєднатись узами Гіменея.


Найдивніша традиція святкування Дня святого Валентина в Німеччині. Для німців святий Валентин - покровитель психічно хворих. Цього дня люди прикрашають психіатричні лікарні. Так відбувається, можливо, тому, що німці вважають кохання чимось на кшталт тимчасового божевілля. Отже не варто дивуватись, побачивши в якомусь із німецьких міст прикрашену будівлю, адже це буде саме психіатрична клініка.