АКТУАЛЬНО 

Кардинальні реформи неможливі без розвитку новітніх інноваційних розробок

Бізнес зацікавлений у результатах реформ, які проводить уряд. Про це віце-прем'єр-міністр - міністр соціальної політики Сергій Тігіпко заявив під час засідання президії ради Федерації роботодавців України.

За словами урядовця, податкова реформа істотно спрощує сплату податків і внесків та мінімізує корупцію у цій сфері. Пенсійна реформа дасть змогу зменшити для роботодавців навантаження на фонд заробітної плати. Реформа трудового законодавства створить у цій сфері прозорі і ліберальні регулятори відносин між інвесторами й найманими працівниками.

"Федерація роботодавців є активним учасником процесу реформування галузей суспільного життя та економічних відносин. Адже у чітких та прозорих правилах ведення бізнесу зацікавлені всі", - наголосив Сергій Тігіпко.

Під час засідання обговорювалися, зокрема, питання повернення ПДВ, введення в дію Податкового кодексу, механізми стимулювання економічного зростання в країні тощо, повідомляє прес-служба віце-прем'єр-міністра - міністра соціальної політики.

Особливу увагу Сергій Тігіпко приділив питанню детінізації трудових відносин та легалізації заробітної платні. Урядовець підкреслив, що у його вирішенні зацікавлені як уряд, так і роботодавці. Адже підприємства, які чесно платять податки, перебувають у гірших конкурентних умовах порівняно з "тіньовиками".

"Це абсурдна ситуація, коли 120 тисяч директорів українських підприємств із великими доходами призначають собі зарплату у 750 грн, а решту отримують у конвертах. Не сплачуючи пенсійні внески, такі керівники просто обкрадають наших пенсіонерів. Із цим явищем необхідно боротися жорсткими економічними методами", - особливо підкреслив Сергій Тігіпко.

***

Побував Сергій Тігіпко і на засіданні робочої групи за участі представників Комітету інформаційних технологій Європейської бізнес-асоціації, асоціації "ІТ - Україна", Держкомітету з питань науки, інновацій та інформації. Йшлося насамперед про намір уряду створити сприятливі умови для розвитку в Україні сучасної галузі інформаційних технологій, на що й спрямовано спільно розглянутий законопроект.

На думку віце-прем'єра, український ІТ-сектор лідируватиме в списку найперспективніших галузей щонайменше найближчі десять років. Сьогодні у цій сфері працює близько двох тисяч компаній і зайнято близько сорока тисяч працівників, річний обсяг експорту програмної продукції та послуг становить понад 1 млрд дол. США.

"Стан світового ринку та конкурентні переваги України створюють хороші стартові умови для економічного прориву в цій галузі. Проте, щоб не втратити ці переваги, Україна повинна сформувати належні умови для розвитку цього сектору", - вважає Сергій Тігіпко.

За словами урядовця, для цього передбачається надати ІТ-компаніям пільги з податку на прибуток, пільги з податку на доходи фізичних осіб та єдиного соціального внеску для програмістів.

За словами учасників ринку, в собівартості ІT-послуг 80% становлять витрати на заробітну плату, тому галузь не може розвиватися за сьогоднішнього рівня податкового навантаження на фонд оплати праці. Компанії, які не мають змоги витримувати таке податкове навантаження, або закривають свій бізнес в Україні, або ухиляються від сплати податків, внаслідок чого бюджет недоотримує значних коштів.

"Аби цього не допустити і зберегти інтелект у країні, слід стимулювати розвиток ІТ-технологій, як це робиться в усьому світі", - зазначив Сергій Тігіпко. Крім податкових пільг, законопроектом також пропонується створення системи підтримки профільної освіти та інші кроки.

"Ці стимули необхідні, щоб зазначені компанії залишалися конкуренто-спроможними. Якщо цих заходів не буде вжито найближчим часом, то галузь ІT для України може бути назавжди втраченою", - резонно вважає віце-прем'єр.