До 1995 року я з родиною проживав у Вінниці, працював на будівельному комбінаті. Але з часом зарплату почали видавати цементом, який ще мав продати, аби отримати «живі» гроші. Тому відкрив рахунок в Ощадбанку за місцем проживання. У 1995-му ми змушені були переїхати у село, аби вижити, а рахунок мій так і залишився у Вінниці.

У 2008-му, коли почали видавати по тисячі гривень, я багато разів їздив у Вінницю. Але грошей не отримав — черги. Тож зміг лише зареєструватися. А нині, коли виплати почалися знову, я зареєструвався на сайті Ощадбанку, адже вони начебто ввели нову послугу, аби людям було зручно. Та коли я сам приїхав до Вінниці, в Ощадбанку сказали, що не знають ні про який сайт. І знову стояв у чергах, але грошей досі не отримав. А моє село за 80 км від міста, на поїздку витрачається чимало часу, грошей, нервів.

І це при тому, що з того часу чесно зароблені гроші практично знецінилися. З 2000 року я не можу знайти роботу, тому перебиваюся тимчасовими заробітками. Дружина — інвалід ІІ групи по зору, тож родині дуже потрібні гроші. Та чи отримаю їх колись?

А. БІЛОКІННИЙ,
с. Слобода 
Вінницької обл.

Сергій ПОДРЄЗОВ,
голова правління
Державного ощадного банку:

— Питання відновлення знецінених грошових заощаджень громадян України регулюється Законом від 21 листопада 1996 року №537/96-ВР «Про державні гарантії відновлення заощаджень громадян України» (далі — закон), а також Законом «Про Державний бюджет України на 2012 рік».

Згідно зі ст.7 закону Кабінет Міністрів щорічно встановлює порядок здійснення компенсаційних виплат по знецінених грошових заощадженнях у межах коштів, які передбачені в державному бюджеті на відповідний рік.

У 2012 році виплата компенсації проводиться згідно з постановою Кабінету Міністрів від 23 квітня 2012 року №346 «Про виплату в 2012 році громадянам України компенсації втрат від знецінення грошових заощаджень, вкладених до 2 січня 1992 р. в установи Ощадного банку СРСР, що діяли на території України, та в облігації Державної цільової безпроцентної позики 1990 року, державні казначейські зобов’язання СРСР і сертифікати Ощадного банку СРСР, придбані на території Української РСР», зокрема, вкладникам, відомості про яких станом на 1 січня 2012 р. внесені до інформаційно-аналітичної системи «Реєстр вкладників заощаджень громадян» (далі — реєстр) та які не отримали протягом 2008 року компенсацію втрат від знецінення грошових заощаджень, передбачену постановою Кабінету Міністрів від 9 січня 2008 року №1 у межах залишку проіндексованого вкладу, але не більше, ніж 1000 гривень на одного вкладника.

Належну суму компенсації розміром 1000 гривень ви вже отримали в 2008 році. Внесення даних, необхідних для ідентифікації вкладника, до реєстру розпочалося з 1 вересня 2012 року.

Щоб здійснити реєстрацію, вкладникам потрібно:

Перший етап — отримати час та дату реєстрації своїх даних. Це можна здійснити такими шляхами:

зателефонувавши на «гарячу телефонну лінію» за номером 0 800 212 000 (безкоштовно зі стаціонарних телефонів по Україні) або (044) 364 21 21 (за тарифами Укртелекому) та дочекавшись з’єднання з оператором. Оператори працюють з 9:00 до 18:00 без вихідних;

заповнивши спеціальну форму в розділі «Інформація для вкладників Сбербанку колишнього СРСР» на сайті Ощадбанку.

Другий етап — відвідати установу банку з метою реєстрації у призначений день і час. Із собою треба мати такі документи:

паспорт громадянина України або документ, що його замінює, чи паспорт громадянина України для виїзду за кордон та копії відповідних сторінок паспорта;

довідку про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків та її копію;

ощадну книжку за компенсаційним рахунком, а за її відсутності — ощадну книжку за вкладами Сбербанку колишнього СРСР.

Після реєстрації вкладника буде запрошено до установи Ощадбанку для отримання Національної картки, на яку в разі прийняття відповідних рішень Кабінету Міністрів у майбутньому буде зараховано компенсацію.