ОБГОВОРЕННЯ

Україні потрібна пенсійна реформа, аби люди могли мати гідне матеріальне забезпечення

Про це у Дніпропетровську заявив віце-прем'єр-міністр -міністр соціальної політики Сергій Тігіпко. Під час робочої поїздки до регіону в рамках обговорення проекту пенсійної реформи урядовець зустрівся з представниками Кіровоградської, Дніпропетровської та Черкаської областей.

"Найближчим часом нам потрібно ухвалити усі необхідні закони, аби вдосконалити пенсійну систему, яка вже давно не відповідає європейським принципам", - наголосив Сергій Тігіпко. За його словами, кардинальним вирішенням цього питання може стати запровадження накопичувальної системи, яка дозволила б людині при виході на пенсію мати значний капітал. На думку віце-прем'єра, її впровадження може відбутися вже у 2013 році, повідомляє прес-служба урядовця.

Ще одним чинником, який дасть змогу покращити забезпечення пенсіонерів, має стати легалізація заробітних плат. "Зараз першочерговим кроком ми повинні вирішити питання з легалізацією заробітних плат і припинити практику їх виплати у конвертах. Це дозволить збільшити відрахування до Пенсійного фонду і, відповідно, підвищити розмір пенсії", -підкреслив Сергій Тігіпко.

Ще одним дискусійним питанням залишається підняття пенсійного віку. Втім, як стверджує урядовець, усі зміни до пенсійного законодавства будуть обговорюватися під час постійних зустрічей з громадськістю і на парламентських слуханнях, які заплановані на 16 лютого. "І лише після цього закон будуть ухвалювати народні депутати", - зазначив віце-прем'єр.