ТАРИФИ

Депутати Донецької міської ради проголосували за підвищення тарифів на 70-80 відсотків

Настання весни мешканці Донецька очікували з певною долею песимізму, бо їх заздалегідь почали готувати до неминучого підвищення тарифів на утримання будинків та прибудинкової території житлового фонду. Зокрема напередодні міський голова Донецька Олександр Лук'янченко спробував "заспокоїти" донеччан: мовляв квартплата збільшиться десь на 30-40 відсотків. Утім, трохи пізніше на громадських слуханнях вигулькнули інші цифри збільшення витрат - від 69 відсотків за житло без благоустрою до 86,4 відсотка за житло з частковим і повним благоустроєм. Саме за такий "удар по кишені" земляків і проголосували на сесії депутати - нові розцінки дійсні з 1 березня.

Тарифи залежать насамперед від якості житла. Приміром, якщо досі за 1 квадратний метр житла без благоустрою донеччани платили 0,58 гривні, то тепер доведеться 0.98. В багатоповерхівках без ліфта замість 1,03 грн за 1 кв. м розкошеляться на 1.92 грн. А найбільше не пощастило мешканцям будинків з підвищеним благоустроєм, тобто з ліфтом - сплачуватимуть не 1.38. за метр, як раніше, а вже 2.50.

В це важко повірити, але підвищення тарифів більшість присутніх на сесії зустрічала мало не оплесками. Насамперед згаданим змінам дуже тішилися працівники комунальних підприємств, які різке збільшення розцінок називали всього-навсього "коригуванням". Цей крок, на їхню фахову думку, має врятувати житловий фонд міста, де 60 відсотків будинків збудовані півсотні років і тому деякі з них перебувають в занедбаному і навіть аварійному стані. Крім того, не приховують вони, зараз дуже потрібні кошти для підвищення зарплат працівникам ЖКГ.

А ось пересічні донеччани просто приголомшені рішенням депутатського корпусу: весняна квартплата відразу отримала назву "квартплаха". У цій ситуації городян знову взявся втішати Олександр Лук'янченко. За словами міського голови, реальна квартплата буде меншою через те, що деякі житлово-комунальні послуги донеччанам насправді не надаються. "Якщо, наприклад, не прибирається під'їзд, то за це ніхто не повинен брати ніякої оплати, - запевняє він. - Максимально квартплата збільшиться на 70 відсотків тільки там, де якісно надаються всі-всі послуги. А при нинішній якості цих послуг підвищення тарифів у більшості випадків складатиме 30-40 відсотків".

Представники міської влади також пропонують донеччанам провести в кожному житловому будинку збори і спільно вирішити: за які послуги і скільки вони будуть сплачувати. Щоправда, подейкують, що мешканці міста можуть вже сміливо вимагати оплати від працівників комунальних служб. Бо поширена практика, коли ремонт будинків чи навколишньої території мешканці проводять власними силами і за власні кошти.

Тим часом, як завжди, цінова біда не йде одна: з 1 березня в Донецьку також підвищуються тарифи на гарячу воду та тепло, оскільки "підкоригувати" ціни вирішили ті ж депутати міської ради.