БІЗНЕС-КЛІМАТ

Наша влада створюватиме для них комфортне середовище, інтегруючи економіку з європейською

Учора в рамках офіційного візиту до України Президент Латвії Андріс Берзиньш зустрівся з Прем’єр-міністром Миколою Азаровим і Головою Верховної Ради Володимиром Рибаком. «Я радий Вас вітати в Україні», — з такими словами звернувся до латвійського Президента глава українського уряду. Під час цієї зустрічі сторони обговорили шляхи активізації двосторонньої співпраці, зокрема в економічній, гуманітарній, культурній сферах. А Голова Верховної Ради на зустрічі з латвійським лідером висловився за активізацію партнерських зв’язків між парламентами двох країн.

Напередодні в Торгово-промисловій палаті за участю президентів двох країн відбувся українсько-латвійський бізнес-форум. Його робота, на переконання Віктора Януковича, сприятиме налагодженню ділових контактів між представниками бізнесу, розвитку торговельно-економічних відносин та зростанню товарообігу. Під час виступу глава Української держави сказав: «Що чіткіші будуть наші економічні відносини, що більше в нас проходитимуть інтеграційні процеси між бізнес-середовищами України і Латвії, то кращий результат матимемо».

Як зазначив Віктор Янукович, робота форуму на постійній основі стане рушійною силою, яка приведе до зростання економік України та Латвії. Він запевнив представників бізнесу, що українська влада сприятиме створенню конкурентного середовища і сприятливих умов для їхньої роботи. «Для нас принципово важливо, щоб відчуття того, що в Україні можна успішно працювати, у вас було завжди», — сказав він і висловив переконання, що програма цього візиту сприятиме зростанню довіри латвійських підприємців до нашої держави.

Іноземному бізнесу Віктор Янукович гарантує конкурентне середовище. Фото Михайла МAРКIВA

У свою чергу Андріс Берзиньш висловив сподівання, що контакти між представниками влади та бізнесу дадуть позитивний результат: «Нам на цьому форумі потрібно шукати шляхи співпраці з Україною. Це є основою».

А Віктор Янукович продовжив тему словами про діяльність ради вітчизняних та іноземних інвесторів, яка сприятиме активному залученню інвестицій і забезпечить їх ефективне використання для розвитку економіки нашої держави, прискорення її інтеграції у європейську і світову економічні системи.

За словами Президента, інвестиційні ресурси спрямовуються передовсім на модернізацію країни, різних сфер її життєдіяльності, адже розвиток сучасних конкурентоспроможних виробництв, участь місцевих громад у транскордонних програмах — це ті інструменти, які сприяють успіху. До слова, участь у цих процесах беруть не лише закордонні, а й вітчизняні інвестори.

У цьому контексті йшлося про те, що активна участь представників українського бізнесу в оновленні держави, їхня співпраця із владою в рамках державно-приватного партнерства сприяють формуванню довіри іноземних інвесторів до України як до країни зі сприятливими умовами для ведення бізнесу. «Коли місцевий бізнес вкладає кошти і держава також бере участь у цьому процесі, гарантії ведення бізнесу зростають», — передає слова Президента його прес-служба.

Окремо у виступі Віктор Янукович акцентував, що реалізація реформ в усіх сферах життєдіяльності України спрямована на створення в ній сприятливого бізнес-клімату. «Ми робимо всі реформи заради створення нормальних цивілізованих правил гри, ведення бізнесу. Для нас дуже важливо, щоб інвестиції, той ресурс, який є, йшов на розвиток економіки України, — сказав він, додавши, що для досягнення цієї мети влада застосовуватиме всі наявні механізми. — Успішний бізнес за двох умов: коли держава створює умови і коли його ведення прозоре. Тому ми продовжуємо наполегливу реалізацію стратегій комплексних внутрішніх перетворень».

За словами Віктора Януковича, Україні вдалося досягти певних результатів навіть в умовах загострення кризових процесів у світі. Як приклад він навів початок роботи законодавства, яке регулює відносини між бізнесом і владою, принципи співпраці в рамках державно-приватного партнерства, успішне впровадження реформи у податковій системі (працюють нові Податковий та Митний кодекси). «Усе це сприяє лібералізації економіки, працює на скасування значної кількості регуляторних актів на різних рівнях», — наголосив глава держави.

Він розповів, що нині влада працює як над розширенням внутрішнього ринку, так і над активізацією зовнішньоекономічних відносин. До цієї роботи долучаються представництва України та торгово-промислові палати різних країн. На переконання Віктора Януковича, такі кроки стимулюватимуть розвиток бізнесу.

Тож Президент закликав представників українського та латвійського бізнесу і надалі брати активну участь у реформуванні України: «Я переконаний у тому, що реформи ми також повинні робити з вами спільно».

Відділ новин
«Урядового кур’єра»