ЗАКОННІСТЬ

Шахраї сильні своїм нахабством і нашою необачністю


 Нещодавно оперативники Державної служби боротьби з економічною злочинністю викрили шахраїв, які діяли в Криму та Херсонській області. Як розповіли нам у прес-службі ДСБЕЗ, в одному випадку жертвами обману стали звичайні громадяни, а в другому — солідні бізнесмени.

«Рятувальників Малібу» з наших не вийшло…

Розвал Союзу і падіння «залізної завіси» дали змогу колишнім радянським громадянам виїжджати за кордон. І не лише туристами, а й у пошуках роботи. Хтось зумів влаштуватися пристойно, інші розчарувалися і повернулися додому, а дехто тільки збирається випробувати долю.

Оскільки попит на послуги на закордонне працевлаштування стабільний, завжди знаходяться ті, хто готовий їх надавати. Одна з таких контор донедавна  розташовувалася в цокольному поверсі житлового будинку в центрі Севастополя. Керувала нею 54-річна місцева жителька, яка раніше спеціалізувалася на туристичному бізнесі, але з часом перейшла на новий рівень — стала пропонувати послуги з отримання візи та працевлаштування за кордоном. Попри високу ціну питання (2—3 тисячі доларів), охочі знаходилися, адже бізнес-леді активно рекламувала свою діяльність через ЗМІ та Інтернет, обіцяючи високооплачувану роботу за кордоном. Вона навіть влаштовувала рекламні конференції та семінари, на які запрошувала іноземних роботодавців. Клієнтура охоче несла гроші, тим паче, що дама обіцяла непогану роботу рятувальниками при басейнах, а також у готельному бізнесі. Тільки ось очікування розтягувалося на кілька місяців, потім на півроку і на рік... У підсумку найпильніші схаменулися, запідозривши недобре, і принесли заяви до міліції.

— У процесі розслідування цієї справи ми встановили, що жодного стосунку до посольств жодної із країн комерсантка не мала, — розповідає начальник УДСБЕЗ УМВС України в м. Севастополі підполковник міліції Андрій Тарасенко. — Більше того, під час перевірки з’ясувалося, що ліцензії на такий вид діяльності її було позбавлено ще у 2004 році! Стосовно різних конференцій, куди приходили охочі виїхати на роботу за кордон, то це були справжні вистави. Роль роботодавців у них виконували підставні особи.

Судячи з усього, ці «спектаклі» були поставлені вельми талановито, адже, за даними оперативників, шахрайці вдалося обдурити кілька сотень громадян із 18 областей України! Тільки під час обшуку міліціонери вилучили 200 анкет осіб, які збиралися працевлаштуватися за кордоном.

Найцікавіше, що для спритного організатора шахрайського бізнесу візит міліціонерів був вельми несподіваним: підприємниця навіть розплакалася… Але навряд чи її сльози заспокоять потерпілих, які так необачно попалися на гачок шахрайки.

Самозвані «директори»  все ж попались

Шахраї вміють справити враження зовнішнім виглядом, різними атрибутами та  переконливими промовами не лише на простих громадян. Буває, навіть досвідчені в бізнесі комерсанти забувають старе добре правило: довіряй, але перевіряй. На Херсонщині двоє жителів обласного центру примудрилися продати іноземцям товар, який їм ніколи не належав.

— Діяли зловмисники досить нахабно. Спочатку розмістили в Інтернеті оголошення про продаж партії соняшникової олії, — розповідає в. о. начальника управління боротьби з економічною злочинністю (УДСБЕЗ) обласного УМВС Денис Лактіонов. — Коли знайшлися охочі її придбати, шахраї з’явилися на  олійному заводі. При цьому вони представилися посередниками, які працюють за дорученням солідних іноземних бізнесменів. Візитери пояснили, що перед укладанням вигідних для заводу контрактів вони повинні організувати своїм закордонним шефам відвідування підприємства, начебто ті переконаються, що мають справу із серйозним і сучасним виробництвом. Керівництво заводу не заперечувало. Це було першою частиною афери. Потім шахраї почали реалізацію другої частини плану. Покупцям олії вони представилися... власниками підприємства, після чого продемонстрували їм цехи і виробничі потужності  олійного заводу. Екскурсія вийшла переконливою: клієнти уклали контракт із «директорами», перерахувавши на рахунки якогось товариства з обмеженою відповідальністю, підконтрольного ділкам, понад 700 тисяч гривень.

Після тривалого очікування вже оплаченої продукції покупці почали «прозрівати». Олії вони так і не отримали, а спроби з’ясувати ситуацію були марними. Мобільники «власників заводу» мовчали, а вони самі зникли в невідомому напрямку. Ошукані комерсанти кинулися в міліцію. Правоохоронці спрацювали оперативно: встановили особи липових продавців і затримали їх.

— Одному з них 33 роки, іншому — 65, обидва вже були неодноразово судимі за шахрайство, підроблення документів, злочини в економічній сфері, — розповідає оперуповноважений обласного УДСБЕЗ Олег Антощенко. — Під час зустрічей із майбутніми жертвами шахраї вміли справити враження: з’являлися в дорогих костюмах, поводилися солідно. Так увійшли в роль, що навіть під час затримання намагалися обурюватися, мовляв, міліція помилилася і даремно турбує серйозних ділових людей. У їхньому автомобілі було виявлено 14 мобільних телефонів.

Слідство в цій справі тільки почалося, але, за даними оперативників, на рахунку затриманих приблизно 15 шахрайських оборудок, які кримінальна пара успішно провернула в різних регіонах  України. Від зловмисників постраждали не лише співгромадяни-підприємці, а й ділові люди з близького і далекого зарубіжжя.