НЕГОДА

Надзвичайно сильна злива стала справжнім випробуванням  для обласного центру Волині

Майже за шість десятків років життя автору цих рядків не доводилося бачити такого сильного дощу. А сантиметрової величини град, що якийсь час сипав із неба, зробив стільки гуркоту, що доводилося кричати, аби тебе почули співрозмовники.

Причиною такого незвичного явища став холодний атмосферний фронт антициклону, що перебував над Норвегією. Протягом години у Луцьку випало 27 міліметрів атмосферних опадів за місячної норми 76 міліметрів. грунт просто не встигав усотувати вологу і цього виявилося достатньо, щоб паралізувати пересування між окремими мікрорайонами міста.  І, звичайно ж, усередині забудованих територій.

Попри штормове попередження синоптиків, такої сили удару ніхто не очікував. Вода, рівень якої піднімався буквально на очах, не тільки затопила всі низини, а й несла, як це було на вулиці Івана Карпенка-Карого, легкові автомобілі, затоплювала магазини, складські приміщення, автосервіси, проривалася в деякі великі торговельні комплекси. Для порятунку свого будинку відрами вичерпували і зливали вниз воду мешканці одного із багатоповерхових будинків, що має плоский дах.

Причина високої води — вплив антициклону, що перебував над Норвегією.  Фото Василя ОХРІМЕНКА

Затопленими виявилися підвали у другій міській та  обласній дитячій лікарнях, загальноосвітніх школах № 5, 7, 22 Луцька, в управлінні казначейства, сотнях інших установ та приватних домоволодінь. 

— Зазвичай, аби дістатися до місця роботи, мені треба сорок хвилин, — розповіла колега. — А тут цей шлях забрав кілька годин, адже залитими і непрохідними для транспорту стали дорога під залізничним шляхопроводом біля дубенського перехрестя, сотні і сотні машин не змогли скористатися перехрестям вулиці Соборності та проспекту Волі… На власні  очі бачила дахи десятків автомобілів на стоянці біля молитовного будинку, що на вулиці Вороніхіна… 

Затопленим виявився один із найбільших торгових центрів Луцька — «Ювант».  Під ним у вбиральні виявилися несподівано заблокованими люди, адже вхід у неї практично моментально залило водою. Довелося викликати рятувальників, які й визволили несподіваних заручників зливи та обставин. 

— Для рятувальних робіт ми задіяли практично весь особовий склад обласного центру. Нашими відділеннями проведено розчищення проїжджої частини від повалених дерев на вулицях  Драгоманова, Соборності, Карпенка-Карого. 

З трьох маршрутних таксі, що зупинилися  на затоплених ділянках дороги, рятувальними підрозділами міста евакуйовано 45 осіб. З подібних ділянок доріг витягнуто дві карети «швидкої допомоги» та два десятки маршрутних таксі у низових ділянках міста, — розповів керівник прес-служби волинських еменесівців підполковник цивільного захисту Володимир Нестеров. —  У житлових масивах надали допомогу понад 50 особам, які опинилися в підтоплених будинках по вулицях Кривоноса, Конякіна, Писаревського, Соборності, Відродження...Після припинення зливи чимало вулиць обласного центру, зокрема і виїзд із залізничного вокзалу, перетворилися на непрохідні для легкового транспорту водойми. 

На щастя, удар по місту стихії вдалося витримати без людських утрат. Відновлено і рух транспорту. Матеріальні ж втрати нині підраховують. 

Тепер  мобільні оперативні групи УДСНС в області продовжують роботу з аварійно-відновлювальними службами міста щодо ліквідації локальних підтоплень та надають допомогу постраждалому населенню.