ЗАСІДАННЯ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ

Микола Азаров вимагає від підлеглих ініціативи, енергійності, наполегливості й відповідальності 

Перше повноцінне, публічне і, водночас, останнє в цьому році засідання оновленого складу уряду викликало неабиякий інтерес у журналістів. Окрім звичного кабмінівського пулу, у прес-центр на Грушевського акредитувалося багато колег, які раніше були тут нечастими гостями. Що вже казати про спроби познайомитися з новими міністрами або принаймні на відстані побачити їх у офіційній обстановці. 

Зазвичай, коли спливають останні дні року, підбивають підсумки роботи з прицілом на осяжне майбутнє. От і Прем’єр-міністр Микола Азаров вирішив не ламати усталену традицію, оглянувши здобутки і вказавши на недоліки роботи урядової команди. «Не будемо ставити собі схвальних оцінок, але й недооцінювати перетворень та подій, які відбулися, також не треба», — з дипломатичною обережністю розпочав він.

Майбутнє України — за високими технологіями. Фото з сайту bigpicture.ru

Допоможемо собі самі

На міжнародному рівні можна сміливо пишатися проведеним європейським футбольним чемпіонатом. До активу належить також успішний виступ олімпійської та паралімпійської збірних, які посіли одинадцяте й четверте місця відповідно. Відзначив Микола Азаров і шахове чемпіонство серед жінок Ганни Ушеніної, і перемогу на дитячому Євробаченні нашої десятирічної Насті Петрик. Із таких-от цеглинок і складається у світі думка про нашу країну. 

На особливу ж увагу заслуговує зсунення з мертвої точки процесу євроінтеграції. «Ми зробили історичний крок до укладення Угоди про Асоціацію з Європейським Союзом і у березні парафували її політичну частину та погодили з партнерами План дій Асоціації, — наголосив Прем’єр-міністр. — І я переконаний, що наступного року угоду буде підписано».

Так само і на теренах близького зарубіжжя. Цьогоріч ратифіковано угоду про зону вільної торгівлі з країнами СНД, а чинності набула угода про зону вільної торгівлі з Європейською асоціацією вільної торгівлі, тривають переговори з низкою інших країн.

Щодо внутрішніх справ, Микола Азаров до активу заносить, зокрема, проведення парламентських виборів, початок роботи Верховної Ради сьомого скликання, ухвалення створеного за європейськими стандартами Кримінального процесуального кодексу і Закону про прокуратуру.

Крім того, рік, що минає, характеризувався зменшенням фіскального навантаження на бізнес і збільшенням ступеня економічної свободи, вважає глава уряду. Скажімо, скорочено ставки основних податків. З нового року цю практику також буде продовжено, наприклад, ставка податку на прибуток становитиме 19%, що буде найнижчим аналогічним показником у Європі.

Спрощено й митні процедури, скорочено їх час. Україну визнано в числі трьох країн-лідерів з дерегуляції економіки. «У рейтингу Світового банку Doing business наша країна піднялась одразу на 15 позицій, — оптимістично сповістив Микола Азаров. — А в глобальному рейтингу конкурентоспроможності вона поліпшила позиції на 9 пунктів, після падіння на 17 пунктів у 2008—2009 роках».

Певні успіхи економічного розвитку, особливо у першому півріччі, дали змогу урядові протягом року збільшувати прожитковий мінімум поетапно п’ять разів. А мінімальну заробітну плату — шість разів поспіль. Підвищувались розміри соціальних допомог: при народженні дитини, малозабезпеченим родинам, інвалідам. «Я хочу підкреслити, що це був і буде об∂рунтований роботою економіки соціальний поступ. Не такий швидкий, як ми бажали б, але стабільний прогрес», — повідомив Прем’єр.

Повагу викликає втричі збільшене бюджетне фінансування на придбання ліків для «швидкої допомоги», закупівля рекордної кількості сучасних автомобілів для цієї сфери — 286, що становить чверть від потреби оновлення всього парку в масштабах країни. Те ж саме стосується й програми «Шкільний автобус», за якою на шляхи виїхало близько тисячі нових машин.

Загалом рік завершується хоч і невеличким, але зростанням економічних показників. «На превеликий жаль, ми не досягли більшого, того, що планували, — визнав Микола Азаров. — Бо зовнішні ринки і світовий ринок капіталу вже котрий рік поспіль демонструють «економічний песимізм», і ми змушені розраховувати лише на власні сили».

Курс на омолодження

Справді, фахівцям набагато зрозуміліші і кількість, і глибина нерозв’язаних проблем. Люди ж відчувають їх на собі у реальному часі. Тому глава уряду оптимістично заявив, що «всі ці проблеми можна розв’язати». Ось чому він переконаний, що наступного року оновлений склад Кабінету Міністрів «зможе зміцнити позитивні тенденції розвитку й продовжити необхідні країні перетворення».

Своїх підлеглих Микола Азаров налаштовує на серйозну роботу, підпорядкувавши її масштабам поставлених завдань. «Кожен член нового уряду досить швидко повинен знайти практичні рішення: як забезпечити розвиток своєї галузі в умовах, коли у світі триває економічний спад, коли конкуренція посилюється, а фінансові ресурси обмежені, — конкретизував завдання Микола Азаров.

Тим більше, що в уряді пройшов процес омолодження, а команда оновилася майже наполовину. Так, десять нинішніх міністрів раніше не мали досвіду керівництва центральними органами виконавчої влади. Втім, на переконання очільника Кабміну, свіжий погляд, сучасні знання, технологічний досвід підлеглих дадуть змогу колективам міністерств і відомств вирішувати найскладніші завдання.

«Я ж вимагаю від усіх максимальної відповідальності, ініціативи і водночас виваженості, вміння з практики робити висновки та коригувати свої дії. І працювати прозоро, бути доступними для слушних порад і критики, завойовувати довіру і визнання суспільства», — такі настанови дав Микола Азаров новопризначеним урядовцям.

ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСIДАННI УРЯДУ

♦  Про погашення заборгованості державних підприємств вугільної галузі до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України (проект закону);

♦  Про внесення змін до Порядку формування тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання, послуги з централізованого опалення і постачання гарячої води та Порядку формування тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Питання передачі Фондові державного майна державних пакетів акцій підприємств паливно-енергетичного комплексу (постанова Кабінету Міністрів);

♦  Про приватизацію об’єктів паливно-енергетичного комплексу (розпорядження уряду).